Tragovima prošlosti 26.06.2017. 12:57. Zadnja izmjena: 26.06.2017. 12:58.

Retrovizor

Radne akcije 1977. godine, BIMEP 1986. godine, otkup uroda 1993. godine...

20. lipnja 1973.: Proslava 50. obljetnice Međimurske trikotaže

U subotu ujutro stigla je u Čakovec drugarica Milka Planine, predsjednica CK SK Hrvatske u pratnji Jelice Radojčević, člana Izvršnog komiteta CK SKH. Slavila se 50. obljetnica Međimurske trikotaže. Nešto poslije devet sati počela je svečanost u tvorničkom krugu. Ovdje su se okupili svi radnici, te brojni gosti i uzvanici. Jovanka Broz u pismu trikotaži je napisala. – Svojim bogatim dugogodišnjim iskustvom, vi možete mnogo doprinijeti razvoju trikotažne industrije u našoj zemlji uopće. Ulažite i od sada napore za usavršavanje proizvodnje i podizanje produktivnosti rada.

22. lipnja 1977.: Počele lokalne radne akcije

Započele su radne akcije i na našem području. Uz to što se obavljaju posljednje pripreme za republičku radnu akciju na izgradnji HE Čakovec, organiziraju se i lokalne. Tako su prošle nedjelje na uređenju okoliša, nedavno asfaltiranih sportskih terena kod Pedagoške akademije, radili brigadiri ORB Marko Kovač i dio brigadira ORB Bratstvo- jedinstvo, koju sačinjavaju mladi općina Čakovec i Knjaževac. U petak je otvorena i lokalna radna akcija Sport i rekreacija u okviru koje će se uređivati okoliš novog Građevinskog školskog centra.

20. lipnja 1986.: Biciklom međimurskim putovima

Nedjelja će u Međimurju biti u znaku biciklizma. Održava se četvrti po redu BIMEP, masovna manifestacija rekreacije i razonode – Biciklom međimurskim putovima. Kao i prošle godine bit će ukupno šest polaznih stanica i to u Čakovcu, Prelogu, Turčišću, Podturnu, M.Središću, Štrigovi, Kotoribi i Donjem Kraljevcu. Vrijeme polaska sa svih stanica je od 9 do 10 sati. Pobjednika neće biti, rekli su nam u Općinskom savezu za sport i rekreaciju jer „Zdravlje je jedina utrka u kojoj je svatko pobjednik“. (v.h.)

25. lipnja 1993.: Otkup uroda u sedam mjesta

Zbog razmjerno nepovoljnih vremenskih prilika, odnosno dugog beskišnog i toplog sunčanog vremena, zrioba žitarica na području Međimurja započela je ranije od vegetacijskih rokova u godinama s normalnim atmosferskim prilikama. Zbog toga će i žetva pšenice u našem kraju početi najvjerojatnije već sredinom idućeg tjedna, ukoliko kiše ne spriječe ratare pri ubiranju uroda, koji će, to je već sada jasno, biti po jedinici površine manji od prosjeka ranijih godina.

25. lipnja 1997.: Vijenci na spomen-obilježja

I u Županiji međimurskoj Dan antifašističke borbe obilježen je polaganjem vijenaca na spomen-obilježja borcima palim u borbi protiv fašizma i žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu. Na spomen - ploču na palači Zrinskih u Čakovcu vijence su položile delegacije Županije međimurske, Grada Čakovca i Saveza antifašističkih boraca Međimurja. (M.Belčić)