Veliki odmor 21.03.2016. 12:27. Zadnja izmjena: 21.03.2016. 12:36.

Projekt "Florijan i ja"

Slikovnice koje se čitaju i pjevaju u OŠ Domašinec i u područnim školama Dekanovec i Turčišće

36 slikovnica i 15 stripova, nastalih po motivima pjesama Florijana Andrašeca, ugledalo je svjetlo dana, izlaskom iz tiska. Nastavak je to školskog projekta „Florijan i ja“ što su ga u prošloj školskoj godini započeli i u digitalnom obliku odradili učenici i učitelji OŠ Domašinec te područnih škola Dekanovec i Turčišće. Zahvaljujući donaciji dobivenoj na natječaju HEP-a, projekt je dobio svoj nastavak u tiskanom obliku. Povodom izlaska iz tiska, u školi je upriličen mali program, započet i završen s Florijanovim napjevima, uz druženje učenika koji su izradili slikovnice i stripove i njihovih mentora.

Svoje su uratke tako imali prilike uzeti u ruku, prolistati i čitati učenici autori slikovnica i stripova. Slikovnice su, osim u originalu na kajkavskom, napisane i na hrvatskom književnom jeziku, a nekoliko njih je prevedeno na engleski jezik, njemački pa i romski.
Projekt „Florijan i ja“ zamišljen je s ciljem očuvanja od zaborava ali i promocije u širem kontekstu, imena i djela Florijana Andrašeca, rođenog u Dekanovcu 1888. godine.

Florijan je bio vrlo svestran čovjek s mnoštvom talenata. Poznat je kao pučki pisac i pjesnik, završio je Bervarovu orguljašku školu u Celju, godinama je bio kantor u Župnoj crkvi Svih svetih u Dekanovcu, surađivao je s dr. Vinkom Žgancom i Krstom Odakom (opera Dorica pleše), vodio je crkveni pjevački zbor, bio je osnivač dobrovoljnog vatrogasnog društva i limene glazbe u Dekanovcu, a za jedan je svoj izum nagrađen zlatnom medaljom u Rimu. No prije svega, kažu oni koji su ga osobno poznavali, bio je duhovit i nadasve dobar čovjek.

Tatjana Pintarić, učiteljica u PŠ Dekanovec te inicijatorica i voditeljica projekta poziva sve da lajkaju facebook stranicu Projekt "Florijan i ja" i pogledate slikovnice i stripove u digitalnom obliku. Ako ste zainteresirani za tiskane oblike, javite se u inbox stranice. Uz svaku slikovnicu i strip postoji prigodni tekst s imenima autora i kratkim opisom.

Izvor: Tatjana Pintarić