Veliki odmor 02.03.2017. 16:32. Zadnja izmjena: 03.03.2017. 07:08.

LiDraNo

Tko su najbolji pisci, scenaristi, novinari i glumci ove godine? 

Umjetnički izričaj međimurskih osnovnoškolaca i srednjoškolaca doživio je svoj vrhunac 13.veljače na županijskoj smotri LiDraNo. Čast da budu domaćini smotre pripala II. osnovnoj školi Čakovec i Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec. Sudjelovalo je 95 učenika iz 22 međimurske osnovne škole. Novinarske i literarne radove posjetitelji su imali prilike razgledati u holu Centra za kulturu, gdje je postavljena izložba, a u sklopu same smotre prikazani su pojedinačni i scenski nastupi osnovnoškolaca-ukupno njih 18.

Dramsko stvaralaštvo 

U kategoriji dramsko-scenskih igara državnoj izbornici predložene su tri dramske igre. Jedan od njih je igrokaz Zec i kornjača koji su izveli učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda Područne škole Stanetinec čija je voditeljica Božena Kralj. Istaknula se i izvedba grupe učenika od petog do osmog razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu koji su pod mentorstvom Jelene Dokleja uprizorili Dragecovu morsku pustolovinu. Za nastup na državnoj razini predložena je i Osnovna škola Selnica, točnije učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda koji su uz pomoć učiteljice Roberte Barat prikazali igrokaz naziva A znaš da ja tebe jako volim.

Od pojedinačnih nastupa i ove je godine za državni susret Lidrano izabrana Severina Lajtman, učenica 7. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca, Mala Subotica koja je impresionirala svojom izvedbom balade Miroslava Krleže Ni med cvetjem ni pravice. Mentor učenice koja je direktno upućena na državnu smotru je učitelj Božidar Vadlja

Literarno stvaralaštvo

Stručno povjerenstvo predložilo je za državnu razinu sljedeće literarne radove: Ta trojka slomila me, Brzuhalski, Sekirancija, Slova trče maraton i Posponec. Autorica prvog rada je Bianka Žganec, učenica 8. razreda Osnovne škole Selnica, a njezina je mentorica Natalija Jurinec. Brzuhalski je rad učenice 6. razreda Osnovne škole Ivanovec Lorene Brzuhalski. Njezina je mentorica Nataša Kralj. Svojim izričajem Sekirancija za državnu razinu konkurira i Luka Zadravec kojem je u 7. razredu Osnovne škole Gornji Mihaljevec mentorica Lidija Novak Levatić. Anita Škvorc Branda mentorica je učenice 8. razreda Osnovne škole Nedelišće Mie Novak koja se predstavila radom Slova trče maraton. Jona Jambrošić, učenik 5. razreda Osnovne škole Ivanovec, autor je djela Posponec koje je nastalo pod mentorstvom Dijane Kozjak. 

Novinarski izrazi 

Od samostalnih novinarskih radova za državnu smotru Lidrano predložena su tri rada. Najezda kukaca u OŠ Draškovec: Uvozne bubamare istjerale božje ovčice, rad je Klare Tota, učenice 8. razreda Osnovne škole Draškovec, mentorice Ivane Beti. Nika Jaušovec, učenica 8. razreda I. osnovne škole Čakovec pod voditeljstvom Julijane Levak napisala je rad U vrtlogu reformi: "Kad će nam to trebati?". Treći rad svrstan u kategoriju predloženih novinarskih radova djelo je učenice Nikki Paškalj, 8. razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu. Rad pod nazivom Tko još kaže da mladi ne čitaju? Bijeg u ne tako idealan svijet nastao je pod mentorstvom Milane Gašparović.

Nakon razmatranja prijava, za predstavljanje Međimurske županije u kategoriji školskih listova na državnoj razini predloženi su Draško – školski list OŠ Draškovec (mentorica Ivana Beti), Klopotec školski list OŠ Strahoninec (mentorica Dijana Pasarić) i Ivančica – digitalni školski list OŠ Ivanovec (mentorica Tanja Radiković). Za titulu najbolje u državi predložene su i sljedeće radijske emisije: Ftičekovi kolačeki, emisija učenika 5. i 6. razreda Osnovne škole Sveti Martin na Muri; Nakon 15, rad radijske grupe 8. razreda Osnovne škole dr. Ivana Novaka iz Macinca i Međimurske halde, emisija za koju su zaslužni učenici 6. i 8. razreda Osnovne škole Mursko Središće. Mentorica prvih dviju emisija je Sanja Novinšćak, dok posljednju u nizu potpisuje Srebrenka Puklavec Trstenjak. 

Srednjoškolci

U konkurenciji srednjoškolaca, izvedeno je trinaest nastupa: monologa,  kazivanja poezije i dramsko-scenskih igara. Na državnu smotru povjerenstvo je direktno uputilo monolog naziva EEG, učenice Tehničke škole Čakovec Ružice Marković. Mentorica četverominutnog monologa bila je profesorica Nevenka Mlinarić. U kategoriji skupnih dramsko-scenskih nastupa za državnu razinu povjerenstvo je predložilo dvije scenske igre. Tekst dramske igre Vučice osmislile su gimnazijalke Laura Majer i Antonija Mrla. U izvedbi su sudjelovale i Nina Bočkaj i Katarina Pintarić, a mentorstvo potpisuje  Zlatka Grahovec Soldat (Gimnazija J. Slavenskog Čakovec). Učenici Tehničke škole Čakovec Abel Mislović, Kevin Horvat, Jura Vinko, Marko Jazvić, Mario Modlic, Mihael Jurčec, Jelena Horvat i Ružica Marković uz pomoć mentorice Nevenke Mlinarić predloženi su za državnu smotru zahvaljujući svojoj dramsko-scenskom igri Kiseli krastavci. 
Od pristiglih literarnih izraza članovi povjerenstva kandidirali su dva najbolja uratka za nastup na državnoj smotri. Mama seka, rad Petre Grašić, učenice Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentor Ivan Pranjić) i Kako sam u Pragu susrela gospodina Kafku, iza kojeg stoji Vivian Bister, učenica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec (mentorica Dijana Fric).

Nomen est omen naziv je novinarskog rada Maje Korpar, učenice Gospodarske škole Čakovec, koji je predložen za nacionalnu smotru. Mentorica je Monika Perčić. 
Čagi i Lumen dva su školska lista koja su predložena da predstavljaju međimurske srednjoškolce. Uredništvo lista Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec potpisuje Maja Nedeljko, a mentorica je Martina Mavrek. Jakov Sedlar urednik je lista Srednje škole Čakovec Lumen, mentorica Vesne Prepelić-Đuričković. Za državnu razinu predložena je i radioigra Starec i njegov škrljak, učenica Graditeljske škole Čakovec Laure Balog i Lucije Obadić te njihove mentorice Ljiljane Ille.