Veliki odmor 18.11.2017. 09:37. Zadnja izmjena: 18.11.2017. 09:40.

Čakovec

Učenici Ekonomske i trgovačke škole na projekciji filma "Dok smo sanjali"

10. studenoga u 18 sati u programu "Kino za mlade" gledali smo njemački film "Dok smo sanjali" redatelja Andreasa Drasena.

Glavni glumci su Rico, Daniel, Paul, Mark pioniri s crvenim maramama oko vrata.

Odmah na početku, prije filma, upoznali smo profesoricu A. Bratinšćak koja nas je uvela u film te nas ukratko upoznala s radnjom i problemima u filmu. Bila je to priča koja se odvijala u Leipzigu nakon propasti Istočne Njemačke. Pet najboljih prijatelja odrasta u tom teškom razdoblju, procesu ujedinjenja zemlje u kojem su postavljena nova pravila. Mladići se provode, kradu automobile, uzimaju alkohol i hranu iz trgovina, eksperimentiraju s drogama, bježe od roditelja, razbijaju stvari na ulicama te otvaraju svoj vlastiti diskoklub u kojem se i odvijaju sukobi i tučnjave protiv druge skupine mladića tj. neonacista koji žele zauzeti njihov disko kako bi u njemu prodavali svoju drogu. Njihovi životi nalaze se pred mnoštvom izazova i razočaranja. Svaki od mladića imao je neki cilj u životu npr. Rico je želio boksačku karijeru, no zbog svog divljačkog ponašanja mu to i nije uspjelo, Daniel sanja o velikoj ljubavi sa Starletom najljepšom djevojkom u Lepzigu te o novinarskoj karijeri. Na kraju snovi im se nisu ostvarili, Mark umire, Rico odlazi u zatvor.

Film je nominiran za nagradu Zlatnog medvjeda 2015. godine te za najbolju montažu German Film Adwards također 2015. godine.

Ovaj film je prikazao i probleme današnjih tinejdžera koji su povodljivi, eksperimentiraju s opasnim stvarima. Na mene je ostavio jak dojam i jednu veliku poruku. Smatram da ne bismo smjeli biti pod utjecajem društva i trebamo odgovarati za svoje postupke.

Izvor: Jana Bedić, 2.UR