Veliki odmor 22.04.2017. 09:49. Zadnja izmjena: 22.04.2017. 09:50.

Ivanovec

Velika kutija tradicionalnih igračaka za Dječji vrtić Pčelice

U sklopu akcije „Dajmo djeci korijene i krila“, Dječji vrtić „Pčelice“ u Ivanovcu, dobio je veliku kutiju tradicionalnih igračaka. Riječ je o projektu u kojem sudjeluju Etnografski muzej u Zagrebu i Radio Kaj, a čiji je cilj današnjoj djeci približiti igračke s kakvima su se igrali njihovi djedovi i bake.

Nakon tri i pol godine, kad je ove igračke dobio Dječji vrtić Vjeverica, karavana se ponovno zaustavila na čakovečkom području, točnije u Ivanovcu. Djeca koja pohađaju ovaj vrtić hrvatskim tradicijskim igračkama moći će se igrati iste igre kao i neke davne generacije. Hrvatske tradicijske igračke uvrštene su na UNESCO-ovu listu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine, a preko ovog projekta koji je osmislili Etnografski muzej iz Zagreba, nastoje se sačuvati od zaborava.

„Grad Čakovec se uvijek uključuje u projekte poput ovog, jer nam je cilj našoj djeci pružiti sve uvjete za normalno odrastanje i sretno djetinjstvo.“, rekao je među ostalim, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. „Ne sumnjam da će ove igračke biti zanimljive djeci, jer za njih predstavljaju nešto novo. U današnje doba pametnih telefona i računalnih igara, tradicijske igrače nešto su što još nisu vidjeli, pa ne sumnjam da će im biti zanimljive, kao što su to bile i starijim generacijama.“, naglasio je gradonačelnik.

Zajedno s zamjenikom Romanom Bogdanom, ravnateljicom Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Lidijom Varošanec, direktorom Radija Kaj Dragutinom Gradečakom te autoricom ovog projketa, Mirjanom Drobinom, Dječjem vrtiću uručili su veliki paket pun igračaka. U sklopu projekta održana je i kazališna predstava „Vilko i dlakavi čovjek“, družine Laboratorij zabave.