Biciklizam 02.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Biciklistkinja Mia Radotić, prva Hrvatica na Giro d’Italia

Široj javnosti možda je manje poznato ime Mije Radotić, rođene Ivanovčanke, s trenutnim prebivalištem u Zagrebu. Mia je sa svojih 29 godina vrhunska sportašica, prvakinja Hrvatske u biciklizmu za žene i osvajačica brojnih međunarodnih trofeja u tom i kod nas sve popularnijem sportu.

Mlada sportašica nedavno se vratila iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je uspješno odvozila dvije utrke, važne jer se boduju za svjetsku rang-listu. Za kraći razgovor „uhvatili“ smo je prije sljedećeg putovanja na utrke u Njemačku, a dosadašnju sportsku karijeru uskoro će okruniti i nastupom na ženskoj inačici utrke Giro d’Italia. Time će ući u povijest hrvatskog sporta. Bit će prva Hrvatica koja će nastupiti na tom prestižnom svjetskom natjecanju.

I muški članovi 

obitelji uspješni 

biciklisti 

- Rođena sam i odrasla u Ivanovcu, no, posljednjih 10 godina živim u Zagrebu u kojem radim kao fitness instruktor, s obzirom da u ovom našem sportu baš i nema previše novca.

Biciklizmom sam se počela baviti kao djevojčica. Taj je sport u mojoj obitelji već generacijama. Sve je započeo djed Juraj, pa nastavio moj tata Zvonimir koji je s navršenih 58 godina još uvijek aktivan i jedan od najboljih biciklista u Hrvatskoj u svojoj kategoriji. Tu ljubav, osim na mene, oni su prenijeli i na mog brata Brunu koji je bio višestruki državni prvak i rekorder na 4.000 metara u dohvatnoj vožnji, ispričala nam je Mia.

Prisjećajući se svojih sportskih početaka, nastavlja: 

- S 10 godina odlazila sam na kratke vožnje s tatom koji me učio tehnici. Odonda sam zapravo stalno, kao i mnogi Međimurci, bila na biciklu.

No, kako u ono vrijeme ženski biciklizam baš nije bio razvijen, roditelji su me usmjerili prema drugim sportovima.  Najduže sam se bavila košarkom te bila članica ŽKK-a Čakovec i ŽKK-a Vindi iz Varaždina.

No, 2008. godine vratila sam se svojoj prvoj ljubavi i eto me ovdje. Trebalo je, naravno, uložiti puno truda, znoja i patnje, no, sve se isplatilo, ističe Mia koja je početkom godine potpisala ugovor s profesionalnim biciklističkim klubom BTC City iz Ljubljane - po čemu je također prva Hrvatica.

Spomenimo na kraju još neke od njenih uspjeha u posljednjih, nepunih 7 godina. Osvojila je 17 prvenstava države u raznim disciplinama te je treću godinu zaredom najbolja hrvatska biciklistica. Nastupila je na tri svjetska prvenstva i svaki put bila najbolja od hrvatskih, pa i predstavnica šire regije.

 

Izvor: 3087