Odbojka 02.05.2017. 23:34. Zadnja izmjena: 03.05.2017. 08:49.

Odbojkaški klub Totovec

Dravski bazen već šest desetljeća živi za odbojku

Prema podacima koje nam je prezentirao dugogodišnji član, dužnosnik i kroničar Odbojkaškog kluba Totovec Antun Mikac, odbojka se u tom čakovečkom prigradskom naselju igra od doista davne 1948. godine.Tada su mještani svih dobi na inicijativu seoskog učitelja Željka Cirkovića spomenuti sport kao i nogomet počeli igrati rekreativno, a sam klub službeno je, na poticaj idućeg učitelja Ivice Lončarića, registriran nešto kasnije - 1954. godine. Otada, uz kraće prekide djeluje Odbojkaški klub Totovec - veliki klub u maloj sredini. Imena su se kroz desetljeća, priča nam  Mikac, mijenjala - od primjerice Partizana do, što je posebno zanimljivo, Croatie Totovec.

- Tako se klub zvao od 1983. do 1998. godine, dakle, bili smo Croatia još za vrijeme bivše države, mnogo prije zagrebačkog Dinama, ističe Mikec. - Još tamo od pedesetih godina prošlog stoljeća nedjeljama i praznicima odbojka se na igralištu u Totovcu igrala doslovno od jutra do mraka. Nije bilo televizije i današnjih čuda tehnologije. Živjelo se za sport, to je bilo nešto nevjerojatno. Dolazile su sve generacije iz našeg i okolnih mjesta Novog Sela na Dravi, Šandorovca, Kuršanca. Često se čekalo i na red da se zaigra.

ZLATNO DOBA

Od 2002. do 2012. godine klub je bio član 2. hrvatske lige Centar, a u tom razdoblju, muška ekipa bilježi i najveće uspjehe. Prvaci lige bili smo od 2008. do 2011. godine. Nažalost, zbog financija nikada nismo zaigrali u 1. hrvatskoj ligi. Do druge polovice devedesetih godina bili smo najbolji u Međimurju. Tada je otprilike počela dominacija Črečan Centrometala koji je danas vrlo uspješan prvoligaš i na tome im svaka čast, u duhu pravog sportaša kaže Mikac. Muška ekipa OK Totovec danas okuplja 14 igrača u dobi od 14 do 50 godina i igra u 3. hrvatskoj ligi. Kad je riječ o ženskim ekipama, prva je osnovana 1980. i igrala je do 1984. Tada je uslijedio prekid, a ženski tim ponovno je formiran 1998. te je djelovao do 2006. godine. Prošle godine  ponovno je formiran. Stigle su nove, mlade generacije pa tako sada djevojke u dobi od 14 do 24 godine, uglavnom iz naselja dravskog bazena marljivo treniraju i igraju u 3. hrvatskoj ligi Sjever. 

Vraća li se odbojka u Totovec na velika vrata, pitamo Antuna Mikaca. S curama, odgovara, nikad nije bio problem. Svojevremeno je na treninge dolazilo i 30 odbojkašica. Teže je okupiti muške jer je njima ipak glavni nogomet, napominje.

STRAST

Žensku ekipu trenira Totovčanin Zoran Đurđek: Okupili smo se prošle godine. Ranije sam trenirao odbojkaše. Cure napreduju i nadamo se šestome ili sedmome mjestu u ligi, a onda i većim uspjesima, kratak je Đurđek koji sa smiješkom odgovara na pitanje s kime je lakše raditi: Muškarci su ipak malo poslušniji. Djevojke uvijek imaju odgovor -  je pa ja sam tak mislila, ja znam da to tak treba. Odbojka je specifični sport u kojem ima mnogo kretanja,ali istodobno treba i dosta razmišljati, predvidjeti poteze, tako da je uz trening prilično važan i talent.

Žensku ekipu OK Totovec predvode mlade Šandorovčanke, sestre Monika koja je ujedno predsjednica kluba i Manuela Ivanuša - kapetanica ženske ekipe. Sportski put gotovo im je jednak:  Počele smo igrati još kao klinke, u petome razredu osnovne škole, nastavile u srednjoj, a onda obje na neko vrijeme prekinule da bi se sad ponovno aktivirale, kažu. Mlađa Monika s ponosom naglašava da joj je sestra uzor, a kako su od malih nogu s odbojkaškom loptom, nisu ni pomišljale da se bave drugim sportom. Obje su i zaposlene u istoj tvrtki - Haixu u Maloj Subotici. Ne treba posebno isticati koliko je ženska odbojka i atraktivan sport pa djevojke na kraju pitamo bodre li ih na utakmicama muški navijači. - Dođu, a nadamo se da će ih biti još više kad budemo postizale još bolje rezultate.