Odbojka 04.12.2016. 11:22.

Odbojkaški klub „Plavi“ Peklenica

Lakše je pobjeđivati kada je na terenu, izvan i oko njega prijateljska atmosfera

Peklenica, Hlapićina, Štrukovec i Križovec naselja su koja administrativno pripadaju gradu Mursko Središće. U bilo kojem od navedenih mjesta spomenete li se odbojka, odmah se pomisli samo na jedno od njih - na Peklenicu. Mjesto je to koje prema posljednjem popisu stanovništva ima 1217 stanovnika, a polovica od njih bavi se ili se svojevremeno bavila odbojkom dok su većina onih koji je nisu zaigrali navijači i podupiratelji odbojkaškog kluba „Plavi“ Peklenica. Cijeli kraj diše odbojkaški već 45 godina te svi mještani s veseljem prate rad njihovog kluba. OK Plavi osnovan je 1971. godine te od tada djeluje uz nekoliko pauzi. Jedna od njih bila je 1990. godine, za vrijeme Jugoslavije, kada su odbojkaši Peklenice bili najuspješniji i igrali su u 2. državnoj ligi, no rat i druge okolnosti tada su ih prisilili na dulju pauzu. Igrala se odbojka u Peklenici kasnije s prestancima, a posljednja duža pauza od čak dvije godine bila je 2005. godine.

Klub se, po posljednji put, „probudio iz sna“ 2007. godine kada je skupina entuzijasta okupila ekipu i ponovo je krenula odbojka u Peklenici. Od te godine imali su samo mušku ekipu koja se otada do danas natječe u 3. nacionalnoj odbojkaškoj ligi sjever, a od prošle godine, ali u ženskoj konkurenciji, u istoj se ligi natječe i ženska ekipa OK Plavi Peklenica. U ovoj ligi igraju klubovi Međimurja i Varaždina. Momci iz pekleničkog kluba redovito drže 2. ili 3. mjesto na tablici (od sedam mogućih) dok su djevojke u svojim počecima pa je 5. mjesto (od 10) koje trenutno imaju za sada njihov najbolji rezultat. Osim seniora i seniorki OK Plavi Peklenica ima i mlađe odbojkašice koje će se natjecati u Maloj odbojci (2004. godište) te ih trenira, kao i seniorke, Jurica Novak, ujedno igrač Plavih. Dok djevojke treniraju tri puta tjedno, momci se na treningu nalaze jedanput, a njihov je trener Damir Bilas.

– U ekipi nas je 13 igrača od 23 do 45 godina starosti, svi smo većinom zaposleni i dugo već igramo, pa je jedan trening tjedno sasvim dovoljno, a tu su još i utakmice, kazao je blagajnik i igrač kluba Damir Premužić.  – U Čakovcu je odbojka takoreći propala i danas tamo nema ni jednog kluba, pa igrači muške ekipe kod nas dolaze iz svih krajeva Međimurja, a ne samo iz okolice Murskog Središća. Ne možemo se češće nalaziti, pa dvoranu za treninge radije prepuštamo djevojkama koje su friške u natjecateljskoj ligi i treba im više treninga, objasnio je predsjednik kluba Saša Matić naglasivši kako je Peklenica već tradicionalno centar odbojke ovog kraja dok im Grad Mursko Središće puno pomaže dajući im dvoranu za treninge i utakmice kad je vani hladnije. OK Plavi Peklenica, osim treninga i natjecanja u 3. ligi sjever, ljeti organizira i turnire u odbojci na pijesku koji uvijek privuku 15-ak ekipa iz Peklenice i okolice te brojne podupiratelje kluba i ljubitelje odbojke.

Utakmice Plavih, prvo djevojke, a zatim mušku ekipu, gledali smo u nedjelju, 13. studenog. U obje su utakmice slavili domaćini, OK Plavi Peklenica, s rezultatom 3:2. Na terenu su složni i jedan drugog nadopunjuju, a izvan terena vlada još bolja atmosfera. – Prava smo ekipa, ne samo na terenu već i izvan njega. Bilo da pobijedimo ili izgubimo družimo se kasnije komentirajući utakmicu i naše poteze uz smijeh. Nađemo se skupa kad se nešto slavi, a jedni smo za druge tu i kad se radi i kad treba nekom pomoći, rekao je igrač muške ekipe Plavih Karlo Novak (24) iz Vratišinca, a djevojke su se mogle samo složiti. – Mi cure smo sve još u srednjoj školi, ali volimo odbojku i lako se uskladi škola i sport kada imamo želje i volje za njim, kazala je 17– godišnja Patricija Končić iz Murskog Središća koja trenira i karate te se sportom bavi od malena, a njena suigračica 16- godišnja Vanessa Žužić iz Križovca napomenula je kako se ubrzo nakon početka osnivanja ženske ekipe 15. srpnja prošle godine uključila u klub i u njemu stekla dobre prijateljice. – Evo danas je baš 18. rođendan naše kapetanice Karle Kerovec i zajedno s njom smo ga proslavili, dodala je P. Končić.

Lako klub stječe pobjede dok je u njemu ovako vesela prijateljska atmosfera i izuzetno pozitivna energija, kako u muškoj, tako i u ženskoj ekipi. Velika su podrška odbojkašima i mještani Peklenice i okolnih mjesta koji prate djelovanje kluba te sudjeluju koliko i kako god mogu. Ljeti igrači treniraju i neobavezno se nalaze na asfaltiranom igralištu u Peklenici, a ponekad zaigraju do kasnih večernjih sati što im omogućava reflektor. Uz posao, školu i druge obaveze „Plavi“ nalaze vrijeme za odbojku kroz cijelu godinu. Sve navedeno dokaz je popularnosti tog sporta u kraju uz Muru zbog koje se lako može predvidjeti da odbojka u Peklenici neće tako brzo i lako opet „zaspati i usnuti“.