Arhiva 04.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

10. obljetnica Zrinske garde

Zrinska garda Čakovec svojih je deset godina djelovanja obilježila nizom programa koji su se odvijali tijekom prošlog tjedna, u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije. Osim koncerta priređenog u četvrtak u čakovečkom Centru za kulturu, subotnje su prijepodne iskoristili za postrojavanje na Franjevačkom trgu, zajedno s još sedamnaest prijateljskih udruga i organizacija povijesnih vojnih postrojbi.
Obilježavajući ujedno 340. obljetnicu mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, gardiste nije pokolebala ni obilna kiša koja je naš kraj kupala od jutarnjih sati. Subota je započela prijavkom Zrinske garde Čakovec na Franjevačkom trgu, no izostao je mimohod svih sudionika manifestacije - postrojbi iz sedamnaest gradova i njihove pratnje.
Naš grad i Crkvu sv. Nikole pohodio je i vojni biskup Juraj Jezerinac. Predvodio je misu u kojoj je poručio da su mir, sloboda, ljudskost i vjera vrijednosti koje moramo braniti kao društvo i pojedinci. Nakon mise, vojne su postrojbe prošle Ulicom kralja Tomislava - od Franjevačkog trga do Trga Republike. U povorci su sudjelovali: Zrinska garda Čakovec, Frankopanska garda Ogulin, Dubrovački trombunjeri, Kliški uskoci Klis, Požeška građanska straža, Varaždinski husari, Gradska straža Bakar, Keglevićeva straža Kostel, Karlovačka građanska garda, Križevačka djevojačka straža, Turopoljski banderij, Koprivnički mušketiri, Trenkovi panduri Požega, Ivanečka rudarska četa, Rudarska četa Grada Mursko Središće, Zrinski kadeti Murakerestur, Zrinyi vitezi Siget i kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski” iz Zagreba. Subotnjem se programu pridružio i predstavnik Kluba vojnih izaslanika u Republici Hrvatskoj, doajen pukovnik Soeren Knudsen (Kraljevina Danska).
Program je zaključen polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja branitelja Domovinskog rata i podno spomen-ploče na ulaznoj kuli u čakovečki Stari grad. Središnji vijenac u čast Dana Međimurske županije župan Ivica Perhoč, predsjednik Skupštine Petar Novački i zamjenik župana Matija Posavec postavili su pred spomenik Oproštaj ispred ulaza u palaču Starog grada Zrinskih.
Slavimo ideale Zrinskih i Frankopana
U prigodnom govoru Perhoč je svim građankama i građanima čestitao Dan Županije istaknuvši pritom da su 30. travnja, prije 340 godina, u Bečkom Novom Mjestu pogubljeni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan.
- Ovaj pokušaj hrvatskog plemstva da se odupre nastojanjima Bečkog dvora koji je u Hrvatskoj nastojao uspostaviti apsolutizam i centralizam jedan je od mnogih događaja koji svjedoče o teškoj, stoljetnoj borbi Hrvata za samostalnost.
Upravo zato taj dan obilježavamo kao Dan Međimurske županije, kao spomen na žrtvu koju su oni dali za domovinu. Iako su mogli prešutjeti sve nepravde koje je u ono doba naša zemlja trpjela, nisu odustali od svojih ideala, što su platili životom i nestankom s povijesne scene - rekao je Perhoč.
Na mjestu s kojeg su prije 340 godina prema svojoj sudbini otišli Zrinski i Frankopan održan je kraći umjetnički program u izvedbi Pjevačkog zbora Josip Vrhovski iz Nedelišća.
U šatoru postavljenom na Trgu Republike svoj su program održali međimurski lovci. Naime, osim podjele lovačkog gulaša svim namjernicima, održan je i nastup rogista, a predstavili su se i sokolari.
U jezeru podno zidina u čast Dana Međimurske županije održan je streličarski turnir, čime je program obilježavanja Dana Županije i zaključen.
Petak u Zagrebu
Dan ranije, u petak, Zrinsku gardu Čakovec i predstavnike Međimurske županije primila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Taj tradicionalan posjet Vladi gardisti uvijek iskoriste za smotru na Trgu sv. Marka, što su učinili i u petak nakon čega su zapovjednik postrojbe Ratimir Hrešć i kuma zastave Bernarda Cecelja premijerki Kosor darovali sablju.
Potom su pohodili misu za Zrinskog i Frankopana koju je u zagrebačkoj Katedrali predvodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Uoči mise položeni su vijenci na grob Zrinskog i Frankopana u Katedrali.

A. Ličanin

Izvor: 2923