Arhiva 12.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

112: Ne može se u trag lažnim pozivima?!

Županijski centar 112 Čakovec Područnog ureda za zaštitu i spašavanje dnevno statistički bilježi broj poziva građana i intervencija. Upadljivom nam se učinila brojka koja se povezuje s lažnim dojavama građana koje u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje karakteriziraju kao zlonamjerne.
Samo u posljednje vrijeme dnevno su u Centru 112 primali i po 16 lažnih poziva! Pitali smo pročelnika Područnog ureda DZUS-a u Čakovcu Ladislava Sökea o kakvim se lažnim prijavama radi.
- Prijave da je netko ozlijeđen ili da je negdje izbio požar najučestalije su kao lažne. Službene osobe mogu procijeniti takve lažne prijave, one se obično razaznaju po načinu i razgovora i kontrolnim pitanjima koja se postavljaju.
Ponekad se djeca na taj način zaigraju i tu nije teško razlučiti kako nema potrebe za intervencijom. Međutim, uvijek ima slučajeva u kojima se djeluje, a onda se ispostavi da za to nije bilo aposlutno nikakve potrebe - kaže nam L. Söke.
Na naše pitanje ulazi li se u trag takvim pozivima i postoje li sankcije za lažne dojave, naš sugovornik odgovara:
- Takve, mi ih kategoriziramo kao zlonamjerne prijave, dolaze i iz romskih naselja, pa kad se ide tragom pozivatelja, zamete im se trag tako da kažu da određena osoba nije vlasnik mobitela, da ga je posudila i tome slično.
Naprosto ne možete utvrditi tko je uputio poziv. S druge strane, primjećujemo da se broj takvih poziva smanjuje. Lani je zaprimljena 1.041 zlonamjerna prijava, među kojima je veći dio onih za koje smo već putem telefona konstatirali da su lažne.
Tijekom 2011. godine bilo je 1.165 takvih prijava. Pogledamo li samo 2008. godinu, kad smo imali 2.447 lažnih prijava, i ove današnje brojke, onda se pomaci vide.
To ne umanjuje činjenicu da na zlonamjerne dojave koje se putem telefona ne procijene kao takve izlaze cijele ekipe ljudi i tehnike i da to predstavlja trošak i aktivaciju korpusa koji bi možda u isto vrijeme bio potrebniji na nekoj drugoj adresi - zaključuje Ladislav Söke.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3033