Arhiva 09.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

2.500 porcija međimurske pretepene juhe

Članovi Udruge kuhara Međimurske županije i Hrvatskog kuharskog saveza u nedjelju su, sad već tradicionalno, na Porcijunkulovo u Čakovcu kuhali veliku međimursku juhu. U hladu Perivoja Zrinskih u kotlu posuđenom od Lovačkog saveza MŽ jedanaest kuharica i kuhara punih je sedam sati pripremalo tisuću litara juhe. Pretvoreno u porcije - 2.500.
Dva su dana pripremali sve potrebno, da bi u nedjelju oko 10 sati započeli s kuhanjem. Od prvog trenutka imali su probleme s plinom u bocama koje su motali u deke i zagrijavali kraj plamena, ne bi li se odmrznuo.
- Evo vidite, usred ljeta zagrijavamo smrznutu bocu s plinom jer nam je plamen slab. Ali dobro, izdržat ćemo - rekao nam je Josip Herman grijan plamenom ispod kotla.
U tisuću litara međimurske pretepene juhe stavljeno je 120 kilograma svinjskog mesa, 30 kilograma hajdinske kaše, 80 litara vrhnja, vrganji.
- Stavili smo i svaki po litru osmijeha, puno ljubavi, iskustva i dobrog druženja. Namirnice nam je osigurala čakovečka Turistička zajednica, a što se mjesta pripreme tiče, dobro je što smo u hladu parka jer prijašnjih smo godina kuhali na suncu i bilo je stvarno teško izdržati - kaže nam Slađana Herman iz Udruge kuhara MŽ.
Kuharske junakinje i junaci nedjeljnog dana bili su Marija Borković, Grozdana Bohorč, Marija Kuzminski, Božica Hanc Rendarić, Verica Nedeljko, Biserka Dolovčak, Slađana Herman, Zdravko Firš, Alen Igrec, Miroslav Dolovčak i Bojan Bohorč. Međimursku pretepenu juhu izlagačima i posjetiteljima Porcijunkulova počeli su posluživati oko 17 sati, a red za pun tanjur stvorio se puno prije.
A. Ličanin

Izvor: 2989