Arhiva 07.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Andrija Zvonar proslavio 102. rođendan

Recept dugovječnosti: Žena, ona je najvažnija!

Ovih dana, točnije 20. listopada umirovljeni stolar Andrija Zvonar iz Donjeg Vidovca u krugu obitelji, predstavnika župljana i Općine Donji Vidovec proslavio je svoj 102. rođendan. U posljednjih godinu dana zdravlje mu se tek neznatno pogoršalo. Slabije vidi i čuje, ali vrlo dobro rezimira što se oko njega događa.
Kraj njega je ponosno sjedila 92-godišnja mu žena Margareta s kojom je skladno živio 69 godina i stvorio obitelj. Sporo priča, ali osmijeh mu ozari lice kad se u nekoliko rečenica sjeti svoje mladosti i ljubavi. Kao 33-godišnji stolar, upoznao je mladu Mađaricu Margaretu koja je dolazila u susjedstvo, rodbini u posjet. Vjenčali su se u Murakereszturu, ali su cijeli svoj 69-godišnji bračni staž živjeli u Donjem Vidovcu. Tajna dugovječnosti bila je u mirnom životu koji je stvorio sa svojom obitelji. Najljepši trenutak života bio mu je kad je uselio u svoj vlastiti dom, kuću koju je sagradio.
- Uz posao sam se malo bavio pčelarstvom i družio s prirodom, ali vjerujte, žena je ta koja te zapravo održava na životu - rekao je starac koji je u supruzi oduvijek imao pomoć i podršku. Imaju dvije kćeri - Ivanku i Elizabetu, zetove, četiri unuka i tri praunuka. Novost od prošlog rođendana je rođenje danas osmomjesečnog Emanuela koji uvijek, kad s roditeljima navrati iz Zagreba, svom pradjedu Andriji ozari lice osmijehom. Starac kaže kako je to divno - vidjeti potomka mlađeg od sebe više od jednog stoljeća. Supružnici po cijele dane provode u kući, a Andrija povremeno pogleda koju utakmicu i vijesti. Kćerka Ivanka s obitelji živi u susjedstvu i brine o roditeljima koji slove kao jedan od najstarijih međimurskih bračnih parova.
Zinka Čižmešija

Izvor: 3002