Arhiva 30.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

AUTOBUSNI PRIJEVOZ PUTNIKA: Čudo ili prevara?!

Krapinska prijevoznička tvrtka Presečki, međimurskoj javnosti poznatija po pokušaju preuzimanja AP Toursa u stečaju, ali i koreknom odrađivanju prijevoza putnika, spektakularno bi se uskoro mogla vratiti u Međimurje s obnovljenim voznim parkom i koncesijom na linijski prijevoz putnika. Prema tvrdnjama zamjenika župana Matije Posavca, Presečki grupa dala je najpovoljniju ponudu za prijevoz putnika u linijskom prijevozu i ako ponuda prođe žalbeni rok, putnici bi se autobusima mogli voziti po do sada nezamislivo niskim cijenama. Cijena autobusne karte, prema dostavljenoj ponudi, iznosila bi 1 kunu do 15 kilometara, 3 kune za udaljenosti do 30 kilometara i samo 5 kuna za relacije do 50 kilometara!
Konkretno, stanovnici međimurskih naselja u krugu do 15 kilometara do Čakovca povratnu bi kartu plaćali samo dvije kune. Oni iz najudaljenijih naselja, primjerice Kotoribe, za povratnu kartu do Čakovca trebali bi izdvojiti deset kuna. Sada je cijena karte Čakovec- Kotoriba u jednom smjeru 32 kune.
No, ni to nije sve. Presečki je u svojoj ponudi naznačio da će se putnici voziti autobusima prosječne starosti samo 4 godine, što je u usporedbi sa starošću većine autobusa koji su se donedavno “kotrljali” po našim cestama zaista neusporedivo, a osim toga, Presečki nudi i zapošljavanje bivših radnika AP Toursa u stečaju. Budući da je sve ovo izrečeno sa županijske govornice, a kasnije nam je dožupan Posavec sve to još jednom potvrdio, ne ostaje drugo nego se upitati u čemu je “štos” jer do sada smo se naslušali žalopojki prijevoznika koji su plakali nad cijenama koje im ne pokrivaju niti troškove poslovanja, a sada će Presečki voziti za pet do deset puta nižu cijenu po kilometru.
Čini se da je zalogaj koji Presečki želi “zagristi” zapravo prijevoz učenika srednjih škola, što je predmet druge koncesije. Zbog odlaska AP Toursa u stečaj, Županija je našla privremeno rješenje, pa prijevoz do okončanja aktualnog natječaja za prijevoz učenika obavljaju međimurski prijevoznici, po jedinstvenoj cijeni od 420 kuna.
Sutra (u srijedu) bi se trebalo sastati povjerenstvo koje će razmatrati 3 pristigle pritužbe na natječaj za linijski prijevoz, a ako ih povjerenstvo odbaci, Presečki može početi raditi. Spornim bi se mogao pokazati uvjet iz natječaja o zapošljavanju bivših radnika AP Toursa, a neslužbeno saznajemo da se jedan od ponuđača upravo na to i žalio.
Matija Posavec želio nam je potvrditi jedino da će se, ako Presečki bude izabran i na natječaju za prijevoz učenika (tu je koncesija na četiri godine), pregovarati oko mogućeg smanjenja i te cijene. Naime, nelogično je da bi (u konačnici) učenici plaćali veću cijenu nego putnici u linijskom prijevozu.
V.Trstenjak

Izvor: 2892