Arhiva 18.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Čemu služi TIC u M. Središću?

Ima li Grad Mursko Središće čvrste razvojne planove i gospodari li pažljivo prostorom koji je u gradskom vlasništvu ili nadležnosti, ili se stvari u Murskom Središću događaju same po sebi, stjecajem okolnosti - pitanje je koje postavlja sve više građana Murskog Središća. Još dandanas do kraja nisu razjašnjene okolnosti izgradnje famoznih garaža u Istarskom naselju, niti su ispoštovane odluke Gradskog vijeća, zbog nespretno postavljene nadstrešnice za vatrogasnu špricu i dječjih igrališta svojevremeno se digla prava bura, uskoro će se morati maknuti bespravno postavljena suvenirnica kod graničnog prijelaza... Sada je ponovo aktualizirano pitanje objekta bivše autobusne stanice koji je Grad kupio od jedne tvrtke u stečaju. Realno, Grad nije imao novaca za otkup autobusne stanice i kupovina tog objekta sigurno je jedan od razloga što je Grad s negativnom bilancom završio godinu iako su za njegovu kupnju ruke digle sve političke opcije u Gradskom vijeću. Činjenica je, međutim, da se u tom trenutku nije znalo što će se činiti s tim prostorima, niti su postojale naznake da će nakon nakon otkupa nekretnina Gradu i građanima na neki način početi vraćati uloženi novac. Trenutno u tim prostorima obitava Turističko-informativni centar, otvoren prošle godine, a građani Murskog Središća tvrde kako nije radio čitave zime, ali, i kad je radio, uglavnom nije imao posjete, a niti je postojala jasna vizija o tome što bi, u konačnici, uopće trebao raditi. Bez obzira na način uređenja i pronalaženje načina financiranja plaće djelatnika, troškovi su postojali. Drugi, još neiskorišten prostor autobusne stanice uredit će se, koliko je zasada poznato, za potrebe udruga. I to je sasvim sigurno potreba Grada i građana. Ali, dugoročno gledano, u Gradu se neće dogoditi ništa značajno. I dalje će postojati udruge, i dalje će raditi TIC koji će djelovati na tko zna kojim ekonomskim osnovama. Ključno je pitanje hoće li se u Gradu, baš zbog ovih poteza gradske vlasti, dogoditi nešto značajno. Svojevremeno se govorilo o potrebi dovođenja ispostava državnih i županijskih službi u Mursko Središće, kako bi Grad počeo funkcionirati kao središte jednog dijela Županije. Tako bi Mursko Središće započelo svoju preobrazbu u gradsko središte i opravdalo atribut grada koji danas nosi. Međutim, kako drugih prostora u Gradu nema za tu namjenu, a ovaj se prostor uređuje za sasvim druge svrhe, pitanje je hoće li se itko iz gradske vlasti uhvatiti u koštac s državnom i županijskom administracijom i stvarati preduvjete za nešto što je, dugoročno gledano, veliki interes građana.
”TIC itekako ima svrhu”
Zlatko Bek, koji je uz Damira Jurinića iz Turističke zajednice Grada Mursko Središće svojevrstan promotor TIC-a, odbacuje sve prigovore koji se mogu čuti na račun Turističko-informativnog centra kao “promašene investicije”
- TIC itekao ima svoju svrhu, tvrdi Bek. Istina, nije radio tijekom zime jer nemamo grijanje, ali uređeni su prostori, na informativnom panou se stalno “vrte” najvažnije informacije, uskoro će se uvesti i grijanje, ali svoju pravu funkciju TIC će pokazati tijekom ljeta. Osim toga, da nema svrhu, ne bi se dijelom u financiranje radova na TIC-u uključila i Hrvatska turistička zajednica. Također, ovdje se prodaju suveniri i primamo grupe koje uz najavu dolaze autobusima, zaključio je Bek. Međutim, na pitanje koliko je posjetitelja ili grupa svratilo u TIC od njegova otvaranja i koliko je suvenira do sada prodano - nije mogao odgovoriti. (V.Trstenjak)

Izvor: 2960