Arhiva 03.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Čestitka gradonačelnika Stjepana Kovača povodom Dana neovisnosti

Povodom Dana neovisnosti, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitku u kojoj stoji:

"Poštovane sugrađanke i sugrađani! 1991. godina bila je najdramatičnija godina suvremene hrvatske povijesti. Obiluje mnogim važnim događajima i prekretnica, no jedna od nekoliko najvažnijih povijesnih odluka u cjelokupnoj povijesti našeg naroda donesena je 8. listopada 1991. godine. Tog je dana Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čime je naša zemlja postala neovisna.

 

Ta Odluka donesena je jednoglasno, nakon zračnog napada na zgradu Hrvatske vlade i nakon nekoliko mjeseci otvorene vojne agresije na našu zemlju. Tada smo jedinstveno pokazali da želimo sami upravljati svojoj sudbinom te da nas u toj odluci nikakva sila ne može spriječiti. Tih dana mnogi od nas, naši očevi, djedovi, prijatelji i susjedi uzimali su oružje u ruke i odlazili braniti napadnutu domovinu. Ni Čakovčani u tome nisu bili iznimka. Iako kod nas ratne operacije završile brzo, uspješno i bez žrtava, odlazili su na bojišta širom zemlje, braneći Vukovar, Lipik, Pakrac, Dubrovnik… Preko sedamdeset ih je i poginulo, a ovaj praznik još jedna je prilika da se podsjetimo da i zahvaljujući njihovoj žrtvi, danas živimo u slobodi.

Poštovane sugrađanke i sugrađani! Želim Vam sretan Dan neovisnosti uz želju da ga proslavimo svečano , ponosno i dostojanstveno, kao što zaslužuju sve žrtve koje su tijekom Domovinskog rata dale svoje živote na oltar domovine."

Izvor: 3153