Arhiva 01.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

CIRKOVLJAN: Vježba Stožera za zaštitu i spašavanje

U četvrtak je na šljunčari kod Cirkovljana održana pokazna vježba Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije u kojoj su sudjelovali pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Čakovca, DVD-a Prelog, Policijske uprave međimurske, Doma zdravlja Čakovec, inspekcijske službe (zaštite okoliša te vodopravni inspektor), Švenda Tarmann Chemie iz Čehovca te županijski centar 112, u organizaciji Stožera civilne zaštite Međimurske županije i Grada Preloga.
Tijekom vježbe Cirkovljan 2011. provedene su preventivne mjere nužne za smanjenje rizika nastanka i sprečavanja nastanka velikih nesreća te provedene mjere za ograničenje utjecaja nesreća na ljude, materijalna dobra i okoliš. Zato su sudionici trenirali spašavanje unesrećene osobe iz zapaljenog automobila, gašenje požara, izvlačenje tijela iz vode, postupanje pri istjecanju nepoznate tekućine u okoliš i izvlačenje spremnika s opasnom tekućinom iz šljunčare te sve zadatke izveli besprijekorno. Svi su dobro prošli, osim što “utopljeniku” - lutki - nije bilo spasa. Simulacijom ovih izvanrednih događaja zapovijedali su zamjenik župana Matija Posavec (kojeg nije bilo na vježbi), Ivan Krištofić (predstavnik JVP-a Grada Čakovca), Ferid Kašmo (predstavnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec) te Ivan Sokač, načelnik PUM-a (posljednja trojica prisustvovali su simulaciji).
Promatračima vježbe posebno su istaknuti ronioci JVP-a Grada Čakovca, spremni i za najzahtjevnije zadatke, ali i dotrajale autoljestve s dometom od 37 metara te gotovo 30 godina starosti. S obzirom da najviši čakovečki neboderi premašuju doseg ovih autoljestava, u dogledno bi vrijeme trebalo uložiti u ovu vrstu opreme, istaknuo je Ferid Kašmo.
Željka Drljić
Snimio D. Lesar

Izvor: 2927