Arhiva 31.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

D. KRALJEVEC: Politički inat

Sjednica Općinskog vijeća Donjeg Kraljevca održana 18. ožujka opet je pokazala da u Vijeću više nema čvrste većine, odnosno da Hrvatska demokratska zajednica s partnerima više nema minimalnu osmočlanu većinu među 15 vijećnika i ne može donijeti nijednu odluku ako se ne smiluje koji od opozicijskih vijećnika i ne digne ruku za neku odluku.
Tako je na prošlotjednoj sjednici voljom većine koja (još) ne želi preuzeti vlast opet odbijeno usvajanje korigiranih potproračunskih akata za 2010. godinu jer sadašnju većinu – makar ne nastupa organizirano – lanjski snijeg ne zanima.
DA NE KOČIMO
Da ipak postoji interes da se razvoj u Općini ne zakoči vijećnici su pokazali pri usvajanju dokumentacije za ovu godinu.
Predsjednik Vijeća Josip Mlinarić zapravo je s čuđenjem – nakon neizglasavanja prvih šest točaka dnevnog reda – brojio glasove u idućih pet točaka.
Program javnih potreba u kulturi i sportu, plan nabave, programa građenja objekata i uređaja i odnosni program održavanja komunalne infrastrukture za 2011. godinu usvojeni su ili s 14 ili sa svih 15 glasova u Vijeću!
Odbijen je čistopis odluke o komunalnoj naknadi, pa je opet, zbog potreba stanovništva, usvojena odluka (pravila) o priključenju na komunalne vodne građevine.
REAMBULACIJA
Međutim, nije prošla odluka o uvođenju naknade za razvoj u cijeni vode, a velika se bura tek digla kada je na red došla rasprava o sufinanciranju koje bi morali podnijeti vlasnici parcela u katastarskoj izmjeri, odnosno tehničkoj reambulaciji na području K.O. Donji Kraljevec.
Za taj posao ugovoren s jednom splitskom geodetskom kućom još 2007. godine, težak je ukupno 3,3 milijuna kuna, nije se uspjelo pribaviti novac iz viših proračunskih izvora, rokovi naplate su stigli, Općina nema više odakle namirivati obveze, trebalo bi krenuti u pozivanje vlasnika nekretnina na usklađenje katastra i gruntovnice, ali i platiti 900 kuna po hektaru!
PLATITI VEĆ PLAĆENO?
Mladen Blažeka odmah je upozorio da se ne može samo tako usvajati prijedlog neusklađen sa stvarnim prilikama. Mnogi su poljoprivrednici mjerničkim uredima sređivanje gruntovnih i katastaraskih podataka za desetak čestica platili do 2.500 kuna, a sad bi opet trebali plaćati nešto što već imaju:
- Mi smo na sjednici Vijeća mjesnog odbora Donjeg Kraljevca zaključili da je odluka o sufinanciranju reambulacije neprihvatljiva. Ljudi ništa ne znaju. Treba prvo sazvati zborove i obavijestiti ljude, trebalo je prije izmjera obaviti puno toga, a ne sad samo tražiti – dajte novac. Za ono što se plaća inače 2.500 kuna za desetak hektara sad bi trebalo još jednom platiti 9.000 kuna?
I NA JEDAN KROZ
JEDAN?!
Dejan Kovač pitao je:
- Što ja to moram platiti kad za svoje nekretnine imam čisto pismo. Papiri su mi jedan kroz jedan, a takvih je vlasnika i nekretnina u građevinskoj uzoni i na poljima puno.
Đuro Horvat ocjenjivao je situaciju s poslovne strane:
- Prvo, mi moramo vidjeti kakav je i kako se ispunjava ugovor s tom splitskom geodetskom kućom jer meni nije jasno da mi ne zapošljavamo naše ljude, naše kapacitete, nego zovemo nekoga sa strane. Da vidimo malo koliko je realna cijena, da vidimo može li predstavnik izvođača doći i objasniti ljudima što se radi, koja je korist. Danas se ide 500 kilometara na poslovni razgovor zbog 100.000 kuna, pa za te milijune može iz Splita doći netko i stati pred ljude, objasniti o čemu se radi.
STRAHIJIN PRIJEDLOG NAJBOLJI
Đuro Strahija pokušao je predložiti što napraviti:
- Prvo ljude moramo obavijestiti što je napravljeno, koje su mogućnosti, a onda treba razraditi model plaćanja, doraditi prijedlog te ga staviti na dnevni red.
Budući da se tu radilo o prijedlogu koji je suprotstavljen prijedlogu iz dnevnog reda, predsjednik J. Mlinarić dao ga je prvo na usvjanje i Strahijin je prijedlog prošao s čak 13 glasova za i dva suzdržana.
INAT GUBITNIKA
I na toj je točki sjednice počeo – kasnije se jasno pokazlo – stranački politički inat.
Predsjednik Vijeća J. Mlinarić pozvao je na kratku stanku i zamolio predstavnike stranaka za konzultacije. Nitko mu se iz opozicije nije odazvao.
Po povratku sa stanke, Kristijan Baranašić, zamjenik načelnika, predlagač odluka umjesto načelnika Zlatka Horvata koji je zbog ozbiljno narušenog zdravlja na dugotrajnom bolova-nju, povukao je u nastavku sjednice s dnevnog reda dvije točke - prijedlog odluke o 2. izmjeni i dopuni DPU-a industrijske zone Sjever i prijedlog odluke o prodaji nekretnine u industrijskoj zoni Sjever koje su trenutno važne za poljoprivredničku zadrugu Stella. Odluke se čekaju mjesecima da bi se krenulo u projekt gradnje skladišta, rashladnih kapaciteta i pakirnice poljoproizvoda, pri čemu su na profitu svi. I Općina koja bi prodala nekretnine u zoni i zadrugari koji bi krenuli u dobar projekt podržan novcem iz fondova...
No, K. Baranašić obrazložio je, koristeći izlizanu političku frazu da nema saznanja da su svi vlasnici zemljišta suglasni s predloženim odlukama, zašto povlači prijedloge.
KLIMAVA VLAST IPAK KOČI
M. Blažeka žestoko je reagirao:
- Nije točno da ne postoje suglasnosti, pa radi se o općinskoj zemlji. Zar Općini ne trebaju novac i novi projekti?!
Kako je bilo jasno da se radi o vraćanju milo za drago sa strane općinske vlasti zbog neizglasavanja ranijih odluka na sjednici, posebno one o tehničkoj reambulaciji, pa se tjera politički inat, glas je digao i Đ. Horvat:
- Zar vas nije sram? Pa tko ima pravo danas, kad je svako radno mjesto važno, na bilo koji način i iz bilo kojeg razloga kočiti razvojne projekte? Koji je naš posao tu?!
Općinska se klimajuća vlast ipak nije dala smesti. Natrag se nije moglo, pa je još samo izglasana odluka o zakupima zemljišta (otvaranje natječaja) u Donjem Hrašćanu i Hodošanu.
Tako je još jedna sjednica zaključena u atmosferi koja upravo vapi za izborima jer upravljanje Općinom u sadašnjem odnosu snaga u Vijeću potpuno je nepredvidivo, neizvjesno i na štetu svih stanovnika – neefikasno.
Marijan Belčić

AKTUALNI SAT
Kakva je situacija u Općinskom vijeću Donjeg Kraljevca zorno ilustrira i propuštanje aktualnog sata kao prilike za otvaranje tema. Nije bilo pitanja. Samo je zamjenik načelnika Kristijan Baranašić probao malo uljepšati situaciju davanjem informacija o trenutnim radovima na obnovi prometnica i kanalizaciji. Nije uspio.

Izvor: 2918