Arhiva 11.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Damir Novak na festivalu karikature u Istanbulu

Glavni grad Turske, Istanbul, uz gradove Pécs (Mađarska) i Essen (Njemačka), izabran je kao grad kulture za 2010. godinu. Naime, Udruženje turskih karikaturista obilježilo je nedavno tridesetu obljetnicu Međunarodnog festivala karikature “Nasreddin Hoca” (Nasredin Hodža).
Nasredin Hodža osebujan je lik u turskim narodnim pričama i anegdotama. Dobroćudan je i inteligentan šaljivdžija, nestaško i vragolan koji je inspirirao i crtače stripova. S obzirom da festival obilježava 30 godina, pozvano je i 30 najeminentnijih svjetskih karikaturista. Pozivu su se odazvali karikaturisti iz Španjolske, Portugala, Izraela, Kazahstana, Egipta, Rumunjske, Irana, Češke, Francuske, Moldavije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Poljske, Srbije, Slovačke, Bugarske, Italije, Rusije, Ukrajine, Slovenije... Hrvatsku je predstavljao dugogodišnji karikaturist lista Međimurje, umjetnik svjetske reputacije Damir Novak iz Malog Mihaljevca.
- Istanbul je kulturno, društveno i gospodarsko središte Turske. Tu se susreću i tolerantno miješaju razne kulture, religije i običaji. Ta raznolikost obogatila je Istanbul brojnim slikovitim džamijama poput Aja Sofije, crkvama, sinagogama, luksuznim i pitoresknim vilama i dvorcima. Bajkovit doživljaj bio je za mene bosporski most koji noću mijenja boje osvjetljenja, a taj se efektan kolorit zrcali u vodama Crnog i Mramornog mora. Doživljaj koji se ne zaboravlja.
Nepotrebno je isticati da je boravak karikaturista u Istanbulu bio savršeno organiziran. Odsjeli smo u najluksuznijim hotelima, a raskošni restorani posluživali su nas kulinarskim specijaliteitma i, dakako, turskim nacionalnim poslasticama. Program našeg boravka bio je minuciozno razrađen i uključivao posjet brojnim muzejima i privatnim galerijama u vilama bogatih Turaka.
U Muzeju karikatura “Nasredin Hodža” obradovale su me izložene karikature hrvatskih autora Željka Cerića, Srećka Puntarića i Ice Voljevice. U novoizgrađenoj galeriji karikatura naišao sam na radove mog prijatelja Ivana Haramije-Hansa.
Izložba je u novootvorenoj galeriji popraćena ukusnim i bogatim katalogom koji sam, uz mnoštvo drugih darovanih knjiga, sa zadovoljstvom ponio put Hrvatske. Posjetili smo i uredništvo njihovog humorističko-satiričkog lista “Pingvin”.
Program našeg boravka nije zaobišao ni najmlađe. Susret s nama inspirirao je djecu koja su izradila mnogobrojne crteže naših karikatura, ali ni mi njih nismo poštedjeli - poklonili smo im mnoštvo karikatura njih samih. Susret je protekao uz mnogo smijeha, duhovitih i zabavnih pošalica. Karikaturist iz Irana na posebno je zanimljiv način prikazao kako nastaju likovi životinja u karikaturi. Postupak crtanja oduševio je mališane.
U osam dana boravka u Turskoj nacrtano je bezbroj tematski različitih karikatura, posebno portreti uglednih građanki i građana Istanbula koji su nas ugostili u svojim raskošnim domovima. Boravak u Istanbulu bio je ugodan, sadržajan i svakako – zabavan – kaže za naš list Damir Novak.
Vinko Lisjak

Izvor: 2898