Arhiva 11.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

DRABIĆ: Zašto nam ministar ne da mentorstvo?

Uspjehe mladih programera Mire Krištofića (Gimnazija J. Slavenskog Čakovec), Karla Kovačića (OŠ dr. V. Žganec Vratišinec) i Martina Josipa Kocijana (OŠ P. Zrinski Šenkovec) na nedavnom državnom natjecanju iz informatike i računalstva Infokup 2013. u Primoštenu valja pripisati (i) pohađanju Škole mladih programera u udruzi Mladi informatičari Strahoninca (MIS). Uz brojnu drugu djecu i mlade, programiranju ih podučava Dejan Drabić kojeg su uspjesi s mladima potaknuli na raspravu s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, odakle im ne omogućavaju rad sa školskom djecom i pripremu za natjecanja u službenom svojstvu mentora:
- S nadležnim ministarstvom i Agencijom za odgoj i obrazovanje izmijenio sam niz argumenata kako bih mentorima koji s djecom rade izvan nastave, poput ljudi iz naše udruge, omogućio da školarce pripremaju i za natjecanja. Međutim, institucije su neumoljive i traže da mentori budu zaposlenici škola. To, dakako, našu udrugu ne sprečava da provodimo svoj dio aktivnosti, pa nastojimo spojiti koristi poučavanja u MIS-u sa školskim aktivnostima. Miro, Karlo i Martin u MIS-u su prošli pripreme, a dogovorno je mentorstvo preuzeo kolega Miljenko Blažeka koji radi u školi, ali je i član naše udruge - kaže Dejan Drabić, osnivač i predsjednik udruge MIS. Ugled koji Mladi informatičari Strahoninca uživaju u računalnom svijetu dosad im je osigurao više donacija - od računala do besplatnih softwarea, a ovih je dana udruga naručila još novih računala.
- Naručili smo sve potrebno u vrijednosti 50-ak tisuća kuna, a novac smo osigurali kandidiranjem projekata i volonterskim radom. Naš rad prepoznale su najuglednije softwareske kuće i doniraju nam programe na kojima naši mladi članovi rade - dodaje Dejan Drabić. (AL)

Izvor: 3024