Arhiva 02.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

DRAŽEN BREGLEC: Ne želim posao u državnoj firmi

S Draženom Breglecom razgovarali smo nakon potvrde da će svoju karijeru nastaviti u menadžerskim vodama. I dalje vrlo okupiran i stalno na putu, kao da i nije otišao iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ponudio je odgovore na naša pitanja.
Vaša ostavka na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu prometa percipira se kao rezultat unutarstranačkog pritiska i gleda kroz svjetlo Vaše kandidature za predsjednika HSLS-a. Ima li u ovim pretpostavkama i ponešto točnog?
- Moja je ostavka rezultat logičkog političkog razmišljanja. Baviti se politikom znači kreativno djelovati i utjecati na društvena pravila ugrađujući u njih vlastite stavove, tj. stavove svoje političke opcije. Političke se ideje, naime, u izvršnoj vlasti interno i nadmeću i sukobljavaju, a na konačno rješenje, osim snage argumenata, presudno utječu snaga i vjerodostojnost, ali i podrška vaše političke opcije. Moja je pozicija nakon sabora HSLS-a, na kojem sam dobio tek neznatno manje glasova od Darinka Kosora, postala takva da sam jednostavno došao u poziciju u kojoj je snaga HSLS-a, na žalost, i dalje marginalna, a Kosorova podrška meni kao državnom tajniku i dojučerašnjem stranačkom čelniku nikakva. Očito je da je u projektu stvaranja “sanitarnog koridora” između predsjednika stranke i potencijalnih konkurenata unutar stranke koji Kosor provodi bilo nužno da se mene što više marginalizira, tj. oslabi. Nisam htio raditi kao poslušan službenik, već i dalje kao političar, a kako u opisanoj poziciji to nisam mogao, podnio sam ostavku.
Ovdje doma, u Međimurju, dojam o perspektivnom mladom političaru koji je od gradonačelnika napredovao do državnog tajnika, i to u ministarstvu čija je djelatnost jedna od dominantnih u gospodarskom životu Hrvatske, sada je nekako pao u drugi plan. S obzirom da ste promijenili priotete u profesionalnom životu, možemo li očekivati Vaš daljnji intenzivan politički angažman u stranci?
- Do daljnjeg sam običan član HSLS-a koji pomno promatra politička zbivanja i unutar stranke i na nacionalnoj političkoj sceni. U intenzivnom sam kontaktu s mnogim kolegama iz stranke diljem zemlje, no zasad nemam ambicije politikom se baviti profesionalno.
Prezirem ljude koji se dodvoravaju
Tko su osobe iz Vaše stranke s kojima imate dobru suradnju? A s kim je ta suradnja nezadovoljavajuća?
- Dobro surađujem s istinskim liberalima i u stranci i izvan nje, a loše s onima čija su mjerila vrijednosti postavljena naopako.
Jeste li u bilo kojoj vrsti, reći ću tako, sukoba s predsjednikom HSLS-a Darinkom Kosorom? Kakvim ocjenjujete vaš međusoban kontakt, suradnju općenito?
- Kontakti postoje, ali u bitnom na razini razmjene suprotnih stavova. Nisam od onih koji bi se za vlastiti probitak bilo kome dodvoravali, a i prezirem ljude koji to rade, pa i one koji su i mene iznenada otkrili kao prijatelja jer sam imao neku funkciju. Konstruktivne suradnje s Darinkom Kosorom u proteklih šest mjeseci nije bilo.
Već prezaposlen
U prošlotjednom izdanju lista Međimurje potvrdili ste da idete u menadžere, podalje od državnih tvrtki, ali niste točno rekli što ćete raditi. Možemo li sada znati o kakvom je poslu riječ? Gdje će Vam biti radno mjesto?
- O mom budućem trajnom angažmanu još pregovaram, pregovori su u finalnoj fazi o više opcija - u Zagrebu i Varaždinu. Posla i trenutno imam na pretek. Najviše sam angažiran na pomoći u svojstvu vajnskog suradnika na jednom izvrsnom javno-privatnom projektu, tzv. mehaničko-biološke obrade otpada. Projekt je izuzetno važan i za međimurske općine i gradove jer nudi trajno i potpuno zbrinjavanje, bolje rečeno eliminaciju komunalnog otpada, i to u neposrednoj blizini, u Varaždinu, u postrojenju koje počinje s radom kroz nekoliko mjeseci. Šansa je to da naše “šoder grabe”, šumarci i ostale “egzotične” lokacije koje su prošlih desetljeća silom postale deponiji konačno odahnu, da brojne rane u okolišu zauvijek i trajno eliminiramo, i to ne tako da ih tek prekrijemo zemljom, već da doslovno eliminiramo otpad iz prirode i trajno preradimo otpad iz kućanstava.
Gdje ćete ubuduće živjeti? U Murskom Središću?
- Upravo sam u fazi rješavanja stambenog pitanja u Zagrebu, ali ću do daljnjeg, i poslovno i privatno, živjeti na relaciji Zagreb - Varaždin - Čakovec - Mursko Središće.
Mogao sam još puno učiniti
Osvrnite se na Vaš rad u Ministarstvu prometa - zasluge, što ste propustili ili niste stigli učiniti, čime ste zadovoljni, a čime niste?
- Toliko sam toga još mogao napraviti! To je moj naj-iskreniji odgovor. Napravljeno je, naravno, puno, milijarde su građanima ostale nakon liberalizacije u telekomunikacijama, uskladili smo promet, treće najopsežnije područje u pregovorima s EU i europskim zakonodavstvom, omogućili smo niskotarifna putovanja zračnim prometom i hrvatskim putnicima. Puno je učinjeno, ali još puno treba napraviti. Reforme javnog sektora, a i velikih javnih poduzeća poput Pošte i željeznica idu teško i presporo i tu cure milijarde. Oduvijek sam bio zagovornik hrabrih i energičnih poteza, ali politika, bolje rečeno politikanstvo i kratkoročni interesi su, na žalost, često bili jači od mogućnosti kojima sam raspolagao, ipak, kao tek - državni tajnik.
Željela bih da nam kažete imate li nakanu kandidirati se za parlamentarne izbore?
- Nikad ne reci nikad. Osobito kad je o politici riječ. Do trenutka odluke o tome, za neke iduće izbore, imam još puno posla u realizaciji i izazova u gospodarstvu, kao što rekoh, na stvarnom tržištu, isključivo u privatnom sektoru. Vremena za mnoge planove još uvijek imam dovoljno, barem se tako nadam. Ipak trebam raditi još pola radnog vijeka.
Za kraj - iza Vas su dva braka, pa nam otkrijte što je na tom planu ispred Vas?
- Prošlosti se ne sramim. Dapače, za mene je u svakoj situaciji najvažnije zadržati dostojanstvo, ostati “čovjek” i pokazati odgovornost. Što se budućnosti tiče, u nju sam uvijek gledao s optimizmom, pa je tako i sada.
Aleksandra Ličanin

Ne želim posao u državnoj firmi
Kako to da sigurnost radnog mjesta niste potražili u nekoj državnoj firmi? Kao državnom tajniku u velikom gospodarskom resoru, za Vas bi se sigurno našlo mjesta u upravi HŽ-a, Hrvatske pošte, možda koje zračne luke?
- Nijedno menadžersko mjesto na kojem politika ima presudan utjecaj, do daljnjeg, za mene nije prihvatljivo. Političke elite moraju napokon shvatiti da se moraju odmaknuti od gospodarstva i iz gospodarstva te prestati tretirati državne tvrtke kao utočišta za svoje kadrove ili izvor sredstava za prosperitet svojih stranaka. Ja sam zbog jasnih i progresivnih stavova, kao član mnogih nadzornih odbora, često bio neopravdano napadan i osporavan te se ni pod koju cijenu bih stavio u poziciju realizatora loših naredbi ili, još gore, nečijih nepoćudnih namjera. (al)

Izvor: 2875