Arhiva 31.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Dubravko Horvat dobio ulogu u najskupljem ruskom filmu

Poznati biznismen, ugostitelj i ekonomski stručnjak Dubravko Horvat, rodom iz Preloga, ovih je dana u Rusiji postao prava filmska zvijezda. Ruski redatelj Nikita Mihalkov, kojeg mnogi danas smatraju nasljednikom Federica Fellinija, priprema u Moskvi svoj novi film, naziva Sunčanica u kojem „naš“ Dubravko Horvat glumi austrijskog grofa Metternicha koji početkom XX. stoljeća dolazi u Rusiju u kojoj se zaljubljuje u lijepu Ruskinju i tamo zasniva obitelj. Horvatovu suprugu u filmu glumi poznata glumica Anastasija Imamova koju u Rusiji zovu „ruska Maryl Streep“. Film je rađen po romanu Ivana Aleksejeviča Bunjina, ruskog pisca koji je 1933. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Prema riječima Dubravka Horvata, glumiti u filmu za njega je sasvim novo, ali očaravajuće iskustvo. Cijela ekipa je odlična, a s napornim snimanjima dobro izlazi na kraj.
Redatelj filma Nikita Mihalkov jedan je od trenutno vodećih svjetskih redatelja čiji su filmovi više puta nagrađivani u Veneziji, Cannesu i Hollywoodu.
Surađivao je s mnogim poznatim glumcima, među kojima se posebno ističe famozni Marccelo Mastroiani kojemu je suradnja s Mihalkovom donijela nagradu u Cannesu za najboljeg glumca i nominaciju za Oscara.
Najpoznatiji filmski uradak Nikite Mihalkova ipak je bio film Oprženi suncem u kojem opisuje užase staljinizma, za što je dobio tzv. „filmski Grand Slam“. Naime, taj je film 1994. godine dobio Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu te Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma. Da se i od Sunčanice očekuje mnogo, najbolje potvrđuje podatak da je budžet filma gotovo 60 milijuna eura, što predstavlja presedan u ruskoj kinematografiji.
Premijera ovog najskupljeg filma u dosadašnjoj ruskoj kinematografiji bit će u proljeće 2013. godine u Francuskoj ili Italiji i već mu prognoziraju neku od velikih filmskih nagrada. Kako stvari stoje, čini se da bi Prelog, zahvaljujući Dubravku Horvatu, osim ferrarrija, uskoro mogao dobiti i svog prvog Oscara.
Sanja Pigac

Izvor: 3001