Arhiva 09.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ETŠ ČAKOVEC: 8 ilegalnih učenika!

Do trenutka u kojem ćete u svojim rukama držati ovo izdanje lista Međimurje osam učenika prvog razreda Ekonomske i trgovačke škole Čakovec mora biti ispisano. Piše to u rješenju inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH koja je obavila nadzor i detektirala da je osmero učenika u smjer komercijalist upisano bez zadovoljenog bodovnog praga.
Prilike u ETŠ-u ni na koji način ne korespondiraju s onima iz Splita o kojima smo slušali i gledali u ljetnim mjesecima.
Na Dan učitelja, 5. listopada, minulog petka, ravnateljica Škole Dušanka Novak održala je sastanak s roditeljima i ponudila im rješenja. Nije željela na ulici ostaviti ni njih ni djecu. Osim što učenici u roku tri dana od donošenja rješenja (rok je istjecao u petak), moraju biti ispisana, ostaje i problem premalog broja učenika koji su ostali u odjeljenju komercijalista.
- U razredu će ostati samo 15 učenika i moramo od Ministarstva obrazovanja tražiti da nam odobri rad u odjelu koji je ispod standardnih okvira. Učenici koji nisu zadovoljili bodovni prag i njihovi roditelji bili su svjesni situacije u cjelini, a u komercijaliste smo ih upisali isključivo iz razloga što je u odjelu bilo dovoljno mjesta.
U drugim školama ima dovoljno mjesta i u tro- i u četverogodišnjim zanimanjima, a upis će u utorak (9. listopada) ovisiti o zadovoljenju bodovnog praga.
Djeca će nastaviti školovanje, i to je najvažnije, neće ostati na ulici. Neće biti u željenom zanimanju, ali će u vremenu pred nama možda biti u prilici to mijenjati - kaže za list Međimurje ravnateljica Dušanka Novak.
Na naše pitanje kako su roditelji i djeca prihvatili neugodnu vijest, odgovorila je da prije svega nije bilo jednostavno prenijeti im sadržaj rješenja inspekcije.
- Obavijestili smo ih o rješenju. Svi odreda su to teško primili. Roditeljima je teško, djecu danas (u petak) nisam susrela jer nema nastave. Međutim, moram reći da su početak školske godine počeli s dobrim ocjenama - zaključuje Dušanka Novak koja je na mjestu ravnateljice ETŠ-a punu 21 godinu.
Nakon izgubljene prilike, ukazuje se nova
Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Sonja Tošić Grlač prije svega ističe da učenici koji su ispisani iz ETŠ-a nikome nisu uzeli mjesto u klupi.
- U utorak ćemo riješiti svaki slučaj pojedinačno i pobrinuti se da svako dijete iz naše županije ima mjesto u nekoj od naših škola. Ravnateljica je djeci dala priliku, a roditelji su svjesno ušli u opciju koja nije uključivala zadovoljenje bodovnog praga.
Žao nam je što nisu imali priliku pokazati što mogu, no, nije sve izgubljeno. Kolege u drugim školama surađuju i mjesta će za ovih osmero učenika biti - ističe Sonja Tošić Grlač. Saznajemo također da će roditeljima biti vraćen novac uplaćen za osiguranja u školi. Trošak koji su imali za nabavu knjiga otišao je u nepovrat, no, iduće će ih ljeto moći razmijeniti. Pročelnica Tošić Grlač najavljuje da će maksimalno pomoći da djeci pravodobno budu osigurani potrebni udžbenici.
- Od svih sam uzela brojeve telefona da to riješimo najhumanije moguće. Ta djeca su tinejdžeri, a danas moraju otrpjeti veliku stvar - zaključuje S. Tošić Grlač.
Kategoričan nastup ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića koji je još prije dva mjeseca isticao da će u svim školama biti obavljen nadzor zadovoljenja bodovnog praga sada je stvarnost.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2998