Arhiva 09.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

FENIX probio sve rokove u izgradnji sportske dvorane u Pleškovcu

Na prošlotjednoj koordinaciji predstavnika svih uključenih u gradnju sportske dvorane i dogradnju Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Pleškovcu, na kojoj su svakog utorka za istim stolom predstavnici izvođača radova Fenixa iz Slavonskog Broda, Općine Sveti Juraj na Bregu, tvrtke Međimurje-investa koja obavlja konzalting usluge za Općinu i nadzorni organ Vladimir Višnjarić, dipl. ing. građ., sa svojim suradnicima, objavljeno je: novi rok za dovršenje cjelokupnog projekta, dakle do faze dovršenosti ključ u ruke, je 15. prosinca ove godine. Tako je dogovoreno i s Ministarstvom regionalnog razvoja (nositeljem investicije) jer već je u prvoj polovici rujna, na jednoj od redovnih koordinacija, bilo jasno da, zbog problema Fenixa s likvidnošću, nisu pravovremeno naručeni ni potrebni materijali ni podmirena potraživanja kooperanata, a radovi su bili – ocjena je koordinacije – u dugotrajnim neproduktivnim zastojima. Formalno, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja, nadzora i Općine Sveti Juraj na Bregu na sastanku u Zagrebu u ponedjeljak, 24. rujna odobrili su Fenixu novi rok jer su bile (pa nek vjeruje u te razloge tko želi) niske temperature u veljači (?!), a navodno je bilo i problema zbog nedostataka u projektnoj dokumentaciji. Kako je u praćenju postupka građenja – od dogradnje stare školske zgrade do podizanja nove dvorane – Općina neprekidno oslonjena na konzalting usluge iz tvrtke M-investa, odnosno stručnu pomoć Dragutina Matoteka, dipl. ing., koji ima iznimno stručno iskustvo na takvim projektima, općinski su oci uspjeli očuvati i aktivnu ulogu i utjecaj na zbivanja na gradilištu u odnosu na Ministarstvo u kojem se blagonaklono žmiri na nekorektan odnos Fenixa u izvršavanju preuzetih obveza. To tim više što se zna da je Fenix u posljednjih desetak godina od više ministarstava preuzimao na izvođenje skoro sto kapitalnih investicija vrijednih ukupno oko pola milijarde kuna i, kao po pravilu, svuda su problemi bili isti: s rokovima, s otezanjem plaćanja kooperantima...
Posebno je drzak i bezobrazan odnos te tvrtke prema koordinaciji na kojoj bi se trebalo raščišćavati problem po problem i držati pod kontrolom realizaciju investicije: osim Petra Kristića, pomoćnika glavnog inženjera gradilišta koji nema nikakve ovlasti izvan stručnog rukovođenja gradilištem, pogotovo ne ovlasti u odlukama financijske prirode, iz Fenixa se nitko odgovoran niti ne pojavljuje! Već se preko građevinskih operativaca šalju poruke koji je od problema - u postupku rješavanja?!
Anđelko Nagrajsalović, načelnik Općine Sv. Juraj na Bregu, kaže da je – usprkos probijanju roka – sve ipak u kontroliranom stanju:
- Novi je rok, umjesto početka listopada, pomaknut na 15. prosinca. To je dogovoreno u Ministarstvu u kojem je i ugovarana gradnja s Fenixom i donesena odluka. Nas su zvali samo na otvaranje ponuda i ništa nas iza toga nisu pitali. No, situacija je takva da Ministarstvo i Općina uredno podmiruju svoje obveze prema izvođaču radova. Kao općina, iz kreditnog smo potencijala (cesijama i na druge načine) osigurali da na gradilištu ne nedostaje ništa što je potrebno da bi se krenulo prema dovršenju poslova i vjerujem da više ništa nije prepušteno slučaju, niti samo Fenixu. Uz sve probleme s kojima se borimo, rok koji je sada određen, siguran sam, ostvarit će se. (MB)

A SIGURNOST DJECE?

Budući da je Fenix zakasnio s radovima na dogradnji škole toliko da se u dovoljnoj mjeri nije moglo fizički odvojiti školu u kojoj je početkom rujna započela nastava, niti je školska kuhinja mogla započeti normalno raditi, zbog nedopustivog stanja na gradilištu prijeti i opasnost djeci.
Naime, koordinator za zaštitu na radu Božidar Reif, dipl. ing. građ., u svom izvješću za period od 25. rujna do 2. listopada navodi:
- Opći dojam gradilišta je neurednost. Otpad je na više mjesta na gradilištu, neuređeni su putevi unutarnjeg transporta, ostaci drvene građe i oplate svuda su po gradilištu... Tražim da se zbrine drvena građa iz školskog dvorišta..., da se zatrpaju ili osiguraju iskopi na gradilištu..., da se urede transportni putevi... Šahtovi preko kojih prolaze vozila, mikseri i pumpa za beton trebaju se zatvoriti ili prekriti čeličnim pločama. Otvori na podestu stepeništa i prodori u stropnoj ploči trebaju se zaštititi od mogućeg pada s visine i u dubinu...
Citirane su samo one stvari koje bi izravno mogle ugroziti zaigranu djecu, male radoznalce koji bi se (usprkos brizi nastavnog osoblja) mogli ušvrecati na opasna mjesta.

ŠTO RADI FENIX?

Prema pisanju Novog lista (od 15. rujna o.g.) iz Rijeke u kojoj su na lokalnim investicijama također problemi (OŠ Srdoč), kolega Ivor Balen istražio je nešto pozadine te tvrtke i konstatirao da tvrtka Fenix gradi za državu i godinama zavlači podizvođače. Između ostalog, u tekstu se navodi da je Fenix u posljednjih 10 godina s ministarstvima sklopio 93 ugovora ukupne vrijednosti oko 520 milijuna kuna, a prema reviziji, za 2011. je imao 45,913.000 kuna (nepodmirenih) obveza prema dobavljačima (kooperantima)... Brojke koje I. Balen navodi odnose se i na pravnog prednika, tvrtku Fenix Giu, pa kad se čitaju ti podaci i cjelokupan tekst, teško je ne prisjetiti se da se međimurska tvrtka TEAM Čakovec žalila na dodjelu posla Fenixu, dokazujući točku po točku da Fenix nije ni trebao dobiti posao u Pleškovcu, ali čini se da u trećoj ili četvrtoj garnituri referenata Vlade RH Fenix ima nekog anđela čuvara koji mu omogućava zadržavanje pozicije ekskluzivnog graditelja kapitalnih investicija financiranih iz državne kase. Javna nabava (bez obzira na omjer financiranja država – lokalna zajednica) nikako da se iz Vlade spusti na razinu na kojoj se sve zna i svi međusobno poznaju, a mogućnosti manipulacije i zloporaba svedene su na minimum.

Izvor: 2998