Arhiva 27.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Globalna akcija "Milijarda ustaje"

U četvrtak, 14.veljače održan je “One Million rising - Milijarda ustaje”, prosvjed protiv nasilja nad ženama i djevojkama diljem svijeta. U Međimurju je obilježavanje akcije organizirala udruga Zora, a priključile su joj se mnoge udruge, institucije, poduzeća i pojedinci iz cijelog Međimurja, pa i šire.
Preko 60 osoba na Valentinovo je u 12 sati u centru Čakovca, ispred Centra za kulturu svojim dolaskom i dizanjem kažiprsta podržalo akciju “Milijarda ustaje” unatoč snijegu koji je neumorno padao.
- Teško nam je i opisati koliko nam puno znači vaša podrška, a i koliko ona znači onim ženama i djevojčicama koje svoj prst i glas nisu u mogućnosti dići. Ako znate da je svaka treća žena žrtva nasilja, onda ste svjesni da oko vas svaki dan prolazi mnogo žena koje svoje tajne i svoju bol nose duboko u sebi: djevojčice, žene i djevojke koje su silovane, zlostavljane, “obrezivane”, prisilno udane, prisiljene na prostituciju, ekonomski obezvređivane, vrijeđane, seksualno napastovane od svojih suradnika i šefova, pretučene od partnera...
Nasilje nad ženama je globalni problem koji žrtvi često bespovratno uzima dostojanstvo i priliku za normalan život. Hvala vam što ste nas saslušali i odvojili 5 minuta za MILIJARDU žena koje zaslužuju život bez nasilja.
Poruke koje su izrečene i razlozi zbog čega su ljudi ustajali protiv nasilja nad ženama su: ustajem jer želim da se čuje moj glas, ustajem jer je vrijeme, jer je dosta, jer se radi o nama, jer sam i ja jedna od milijardu, jer želim educirati o tome, ustajem zbog tebe, ustajem jer ti želim poručiti da svi zaslužujemo život bez nasilja.
Želimo zahvaliti i svima koji su nas do sada podržali šaljući fotografiju ili su osobno došli na akciju: predstavnice DD-a Biro, Udruge za fitoaromaterapiju Rijeka, Zavoda za zapošljavanje - područne službe Čakovec, Autonomnog centra, Humana nova, Zavoda za javno zdravstvo, Sigurne kuće, Tehničke škole Čakovec, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Centra za odgoj i obrazovanje, Grupe solidarne razmjene Čakovec, Županijske bolnice Čakovec, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije, Act Konta, Printlaba, Redee, Međimurske županije, Ureda državne uprave, Min d.o.o.-a, Obiteljskog centra Međimurske županije, Centra za socijalnu skrb Čakovec, Udruge Biovrt u skladu s prirodom, članice udruge ZORA, mediji iz Međimurske županije i Varaždina, fotografkinja akcije Stela Horvat, mnogi pojedinci iz Hrvatske i Francuske.
Hvala vam svima od srca, ističe Marina Kolar, izvršna direktorica Zore.(r)

Izvor: 3018