Arhiva 08.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Gradska vijećnica na parkiralištu MTČ-a?

Zgrada gradske vijećnice na prostoru sadašnjeg parkirališta kod MTČ-a te oživljenje kompleksa bivše tvornice MTČ-a najznačajnije su promjene predviđene novim urbanističko-arhitektonskim rješenjem užeg centra Grada Čakovca koje je na četvrtoj, ujedno i posljednjoj, javnoj prezentaciji održanoj u srijedu predstavio autor Saša Begović iz tvrtke 3LHD. Prezentaciji su se odazvali brojni međimurski arhitekti i građevinski inženjeri, kao i stručnjaci drugih profila te nekolicina građana. Za viđeno su uglavnom izrekli riječi hvale.
U kratkim crtama, premda se svojevremeno spominjala i mogućnost rušenja objekata u krugu nekadašnjeg tekstilnog diva, takvo što, izgleda, ipak se neće dogoditi. Štoviše, studijom se u - kako su je stručnjaci nazvali, zoni MTČ-a planira čitav niz sadržaja. Jedan od objekata mogao bi poslužiti kao natkrivena gradska tržnica, u halama se može formirati poduzetnički inkubator, ali primjerice, smjestiti i sportski sadržaji. To bi bila svojevrsna poslovno-rekreacijska zona. Kotlovnica MTČ-a također bi se pretvorila u multifunkcionalni prostor. Na donjoj etaži moguće je otvoriti noćni klub, a na gornjoj restoran. Prvi korak k svemu bilo bi, rekao je Begović, rušenje ograde MTČ-a, čime bi se prostor otvorio. Dodaje i kako je, unatoč starosti, fizička struktura zgrada u jako dobrom stanju. I najvažnije, sve spomenuto moguće je izvesti uz minimalne zahvate, odnosno mala ulaganja.
Podzemna garaža
Kad je riječ o budućoj gradskoj vijećnici, gradila bi se na prostoru parkirališta. Ispod zgrade planira se jednoetažna podzemna garaža, a ispred forum kao realno, ali i simbolički, mjesto susreta predstavnika vlasti, civilnog sektora i samih građana. Moderna zgrada, no, izgledom i u duhu objekta nekadašnjeg kasina (danas Doma sindikata), gradila bi se i po principu energetske učinkovitosti.
U čakovečki Perivoj Zrinskih, prema studiji, ne bi se mnogo zadiralo. Primijećeno je, međutim, da su staze kroz park građene različitim materijalima, pa bi ih bilo dobro unificirati, i to – opekom. Uz rubove parka planira se postavljanje mini paviljona za različite aktivnosti, dok su u samom parku moguće i različite izložbe - privremene instalacije. U budućnosti bi trebalo voditi računa i o sadnji više autohtonih stabala, smatra Begović. Istaknuo je i kako je pri izradi studije koristio pozitivne primjere koje je vidio u pojedinim europskim gradovima.
Studija je izvrsna, a prijedlozi sadržani u njoj mogu pridonijeti novom brandu Grada, rekao je, uz ostalo, jedan od sudionika rasprave, poznati čakovečki arhitekt Bojan Perhoč. Kolege su se složile s njim. Dragomir Sutlar je, međutim, primijetio kako studijom nije predviđeno vraćanje vode u jezero Staroga grada Zrinskih, istaknuvši kako bi bilo šteta da ono ode u zaborav.
- Nema više izvora koji su vodom napajali jezero, pa je u budućnosti vraćanje vode eventualno moguće putem bazenskog sustava, kao jezero koje bi zapravo bilo bazen, odgovorio je Sutlaru gradonačelnik Branko Šalamon.
Recimo na kraju da je studija, unatoč svojoj opsežnosti i pohvalama, autorima ipak tek svojevrstan popis želja. Za sve navedeno potrebno je izraditi i pojedinačne projekte te, dakako, iznaći i financijska sredstva.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3028