Arhiva 10.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Gradski vijećnici Čakovca ne glasaju, samo dižu ruke!

Osvrt na aktualne političke teme Grada Čakovca bio je tema konferencije za novinstvo koju je održao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Čakovca Vedran Mikulić. Uz njega, na konferenciji su sudjelovala još dva člana kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću, Stevo Tkalčec i Željko Jakopec, te Edvin Horvat. Mikulić je primijetio da se na gradonačelnikovom kolegiju donose odluke o bitnim stvarima, što je odlučivanje paralelno Gradskom vijeću. Nameće se pitanje želi li se tu nešto sakriti. Nudili smo, čak i molili da sudjelujemo u radu kolegija, ali do danas nijednom nismo pozvani, rekao je Mikulić. Ne znam zašto se to događa, ali mogu postaviti pitanje - zbog čega nam se uskraćuju informacije? Pokazali smo da poznajemo svaku problematiku i da možemo davati kvalitetne prijedloge, pa zašto nas gradonačelnik ne želi uključiti? Gradsko vijeće služi samo pro forma za dizanje ruku i potvrđivanje kvota, rekao je.
Mikulić je prigovorio i tome što je Grad nabavio novi automobil iako je ta stavka izbačena iz proračuna, što znači da je kupljen mimo odluke. Ne znamo ni je li vozilo vrijednosti od oko 200 tisuća kuna nabavljeno u javnoj nabavi. Kasnije smo čuli da je kupljen u leasingu, dakle i skuplje nego za gotovinu. Zar se taj novac nije mogao upotrijebiti za potpore obrtnicima tako da se po pojedinom korisniku mogu dodijeliti sredstva veća od 20 tisuća? U ovo vrijeme recesije ta stavka uopće nije trebala ići u nabavku. Mikulić se osvrnuo i na pitanje korištenja službenih automobila. Pa što ako se koriste i u privatne svrhe, kaže gradonačelnik, skoknuti do prodavaonice je usput, ali to mora biti regulirano odlukom, rekao je. Neki državni dužnosnici zbog takvih su postupaka odgovarali. Mikulić je istaknuo da je već peti mjesec završio, a vijećnici još nisu dobili nikakvo izvješće o financijskom stanju Grada, odnosno kako se puni proračun. Vjerujemo da ćemo za sljedeću sjednicu dobiti polugodišnje financijsko izvješće, kako je gradonačelnik obećao, da vidimo smanjuje li se manjak od 9,3 milijuna kuna ili se povećava.
Stevo Tkalčec rekao je da je na prošloj sjednici Gradskog vijeća nastavljena praksa gradonačelnika da se minorizira rad Gradskog vijeća, pa umjesto da ono donosi odluke, služi potvrđivanju već donesenih, pa i provedenih odluka, bez obzira na njihovu kvalitetu i opravdanost. Unatoč previsokim cijenama usluga, lošoj organizaciji i načinu upravljanja, lošim odlukama i formalno-pravnim propustima, i dalje se sve nastoji opravdati izgovorom borbe za radnika, našu djecu i interese građana. U vrijeme sve dublje financijske krize, vijećnici još nemaju nikakve informacije o poslovanju Grada u ovoj godini. Tkalčec je i ovom prilikom prigovorio što se uređuje časnički dom za potrebe gradske Knjižnice, što je samo sobom dobra inicijativa, ali još uvijek nema dokumenta koji bi potvrđivao da je Grad vlasnik, što znači da se proračunska sredstva ulažu u tuđe vlasništvo. O načinu rada gradske uprave govori i način donošenja prostornih planova. Oni ne utvrđuju razvoj Grada za duži period, već se mijenjaju kako kojem pojedinačnom investitoru odgovara, i to redovito na štetu građana. Razumijevanje teškoća i želju da ih se riješi svakako bi bilo dobro iskazati i vlastitim primjerom u smanjivanju proračunskih troškova, a ne obrnuto, rekao je Tkalčec. Stoga ne čudi sve veći revolt proračunskih korisnika prema kojima se ne izvršava planirano i obećano.

To nije bio bojkot svečane sjednice
Predsjednik gradskog HDZ-a i šef kluba vijećnika ove stranke u Gradskom vijeću objasnio je na svom primjeru zašto su mjesta rezervirana za (neke) oporbene vijećnike na nedavnoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća ostala prazna. Radna i svečana sjednica Gradskog vijeća održane su dva dana uzastopce, a od svog poslodavca ne može dobiti oslobođenje od svojih dužnosti na dva dana. Prednost je stoga dobila ipak važnija radna sjednica Vijeća.

I HDZ postavlja sandučić
Član predsjedništva HDZ-a Edvin Horvat predstavio je nov način komuniciranja gradske organizacije HDZ-a s građanima – na ulazu u prostorije HDZ-a u Ulici Ruđera Boškovića 2 bit će postavljen sandučić za poštu. Primamo sve više primjedbi i kritika građana na rad gradske uprave, pa zato trebamo sandučić - rekao je Horvat.

Izvor: 2876