Arhiva 02.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

I Hrvatska konačno ušla u EU!

Kulminacija svečanosti organiziranih u Međimurskoj županiji povodom stupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, u kojem je Republika Hrvatska zablistala kao 28. zvijezda na plavom europskom nebu, bila je na graničnom prijelazu Goričan 1 (stari prijelaz) na kojem je župan Matija Posavec s načelnikom Policijske uprave međimurske Krunoslavom Gosarićem simboličnim otkrivanjem ploče znakovlja Europske unije uz državnu oznaku Republike Hrvatske točno u ponoć, 30. lipnja na 1. srpnja na mostu preko Mure, uz graničnu crtu, označio taj veliki trenutak.
Na hrvatskoj strani graničnog prijelaza prije toga župan M. Posavec sa svojim zamjenicima - Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak te načelnik PUM-a K. Gosarić sa svojim suradnicima dočekali su predstavnike mađarske granične policije i slovenske granične policije, brojne uzvanike i goste s kojima su u pratnji limene glazbe simboličnom šetnjom do granične crte i potom, nakon otkrivanja nove table, do tri novopostavljena jarbola na GP-u Goričan na kojem se – uz intoniranje hrvatske i mađarske himne - uz zastavu Republike Hrvatske podiglo i zastavu Republike Mađarske te zastavu Europske unije.
U prigodnom obraćanju okupljenom mnoštvu, u kojem su bili i mještani obližnjeg Goričana, nekolicina pomurskih Hrvata, ali i posljednje smjene carinika i špeditera čiji je posao s otkucajem ponoći na granici prestao, župan M. Posavec posebno je naglasio:
- Ovo je veliki trenutak za Republiku Hrvatsku, ali i za našu Međimursku županiju u kojoj smo u šezdeset programa u dvanaest općina i gradova obilježili ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju.
Velika su naša očekivanja, međutim, na novom putu kojim smo krenuli sve ovisi o našim sposobnostima. Suradnja sa susjednim regijama koju Međimurje odavno njeguje posebno je važna sada - sad se tek otvaraju prave mogućnosti za iskorištenje prirodne pozicije koju Međimurje ima.
Šanse su tu, moramo imati pameti, mudrosti i sposobnosti da ih iskoristimo.
Ovaj prijelaz, u koji je pri gradnji uloženo 16 milijuna eura, iskoristit će se za nove namjene, infrastrukura koja tu postoji pruža velike mogućnosti, a uskoro će se spojiti i s novim graničnim prijelazom na autocesti... Dobrodošlicu u EU stanovnicima Republike Hrvatske na GP-u Goričan poželjeli su i Sukič Ferenc, načelnik policije mađarske Zala županije, te Slavko Škrlak, načelnik policijske uprave Prekmurja, a već u prvim minutama iza ponoći zajedno su na GP-u Goričan počeli raditi mađarski i hrvatski granični policajci. (MB)

Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, međimurski župan Matija Posavec i Zrinska garda Čakovec u atriju Staroga grada Zrinskih organizirali su Zrinski (masken)bal kojem su prisustvovali brojni uglednici iz političkog i javnog života našeg kraja. Uz birana jela, vrhunsku kapljicu i ples, dočekali su ponoć i najsvečaniji trenutak. (vk)

Na slovenskoj strani graničnog prijelaza Bukovje - Gibina održan je program u kojem su sudjelovali brojni štrigovski izvođači. U ranima popodnevnim satima prigodnim su se riječima obratili naš župan Matija Posavec, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, a s njim i župan Općine Razkrižje Stanko Ivanušič. Svirao je Policijski orkestar Slovenije, Zagreb trio, pjevale su Stridonne, nastupili VIS Štrigovčanci, TS Tamburice od Murice, VIS Stari muzikaši, TS HKUU-a Sveti Martin na Muri, KUD Sv. Jeronim Štrigova, KUD Razkrižje. Glumci Sv. Jeronima uprizorili su Staro gustuvanje. U ponoć je vatromet pušten s lokacije DGA Pjenušci u Banfiju.(al)

Na graničnom prijelazu Trnovec građanima su se obratili međimurski župan Matija Posavec, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania i župan Općine Središče ob Dravi Jurij Borko. U programu su nastupili puhački orkestri Nedelišća i Središča ob Dravi, Pjevački zbor Josip Vrhovski i ŽVS Središče ob Dravi, folkloraši KUU-a Seljačka sloga i mažoretkinje Nedelišća, sastav Meteori te udruga Vinoljub. Slavlje je do sitnog sata nastavljeno kraj društvenog doma Trnovec.(al)

Ulazak Hrvatske u EU u Murskom su Središću proslavili već u subotu, 29. lipnja, kada je naš najsjeverniji grad posjetila prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.
U pratnji domaćina, gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka i župana Matije Posavca sa zamjenicima, ministrica Pusić obišla je slovenski granični prijelaz na koji su od 1. srpnja preseljene i hrvatske granične službe.
U gradskoj lučici ministrica je razgovarala s domaćinima i načelnicima međimurskih općina, a u večernjim satima u Mursko Središće su uplovili sudionici međunarodnog spusta murskih ladji, nakon čega je održan bogat kulturno-zabavni program koji je nastavljen i u nedjelju, uz ponoćni vatromet. (vt)

Općine Goričan i Donji Kraljevec u suradnji s Društvom Horvata kre Mure u Mađarskoj veliku su proslavu ulaska u EU u nedjelju priredile na graničnom prijelazu Goričan. Počelo je govorom zahvale precima na groblju u Goričanu koji je održao prof. dr. Juraj Kolarić, a u tradicionalnu škrinju stavljen je niz predmeta koji simboliziraju vrijednosti koje Hrvatska unosi u EU. U svečanom mimohodu članova udruga iz Goričana škrinja je na kočiji otpraćena do društvenog doma, a onda prevezena do graničnog prijelaza.
Tamo je održana glavna svačanost, dočekani su gosti iz Mađarske, predstavnici Grada Letenye i nekoliko općina uz granicu u kojima žive Hrvati, Društva Horvata kre Mure i hrvatske samouprave u 15. okrugu Budimpešte.
Na spomen-humak kod prijelaza posuta je zemlja koju su donijeli predstavnici Hrvata iz dijaspore, iz Mađarske, Slovenije i Austrije, kao simbol sjedinjenja s maticom te je posađen hrast. Svečnost je završena u izletištu Zelengaj otvaranjem škrinje poklona. Nastavljeno je kulturnim programom i druženjem, do vatrometa u ponoć, u tren ulaska u EU. U svečanosti i programu sudjelovale su mažoretinje i KUD-ovi te niz drugih udruga iz dviju hrvatskih općina, puhački orkestar i vatrogasci iz Letenya.(d.k.)

Izvor: 3036