Arhiva 23.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

JAHAONA: Habjan u zatvoru, pravna država također

Tijekom 2005. godine, bez osobite procedure, tadašnji je župan Josip Posavec ustupio nekretninu u kompleksu bivše vojarne na korištenje Konjičkom klubu Međimurje. Radi se konkretno o jahaoni koju je Klub, bez natječaja dakle, dobio na besplatno korištenje do 31. prosinca 2010. Ugovor o tome Posavec je potpisao s predsjednikom KK-a Međimurje Tonijem Habjanom s kojim je već neko vrijeme praktično nemoguće uspostaviti kontakt.
To je i izravan razlog zbog kojeg jahaona zadnjih tjedana ne može biti predana na korištenje novom ugovornom obvezniku, Konjičkom klubu Zrinski. U razgovoru s Vjeranom Vrbancem iz službe pravnih poslova Međimurske županije doznajemo da će jahaona novom korisniku biti dostupna za otprilike dva tjedna.
- Nismo zadovoljni time kako se sve vezano uz izlazak KK-a Međimurje iz jahaone odvija jer je ona već morala biti ispražnjena, kako bi u nju ušli članovi KK-a Zrinski. U boksevima jahaone neki od članova Kluba držali su konje i nedavno su ih iselili, ali ni dalje ne možemo do predsjednika Tonija Habjana koji mora osigurati da se jahaona isprazni u potpunosti jer je tamo još uvijek nešto od njihove imovine. Habjan je potpuno nedostupan i sva naša prepiska s njim ne nailazi na odgovor. Preporučena pošta nam se vraća i morat ćemo sve klupske stvari iseliti o trošku Kluba - istaknuo nam je Vrbanec netom prije nego je s njim u kontakt stupio tajnik KK-a Međimurje Robert Črep.
Zajedno s njim, Darkom Jurasom iz Svetog Križa i Ivanom Vinkovićem koji u interesu Županije upravlja kompleksom vojarne, Vrbanec je stekao uvid u imovinu ostavljenu u jahaoni.
- Habjan je u zatvoru i zato se s njim ne može u kontakt, no mi ćemo pokušati u što kraćem vremenu doći do ključeva kamiona koji je parkiran u jahaoni, kako bismo ga odvezli van - rekao nam je Robert Črep.
Osim kamiona i prikolice za prijevoz konja, Klub je vlasnik bokseva iz jahaone, rasvjete, motki i sitnog inventara, dok je Darko Juras vlasnik pijeska i prepona.
- Pijesak mogu odvesti, ali ću prvo ponuditi Zrinskom da nađemo kompromis - kaže Juras.
Prizvuk nezadovoljstva kod predstavnika Županije čuo se kad je Črep na licu mjesta zatražio rok od dva tjedna da iseli stvari. Zvučalo je to i kao nemoć pravne države da svojim instrumentima osigura hitnu provedbu potrebnih postupaka.
- Ne možemo to učiniti u roku tjedan dana jer ne možemo do ključa kamiona. Ali, doći ćemo do njega i iseliti sve čim uspijemo. Bit ćemo vani za dva tjedna, iako smo trebali iseliti još prije mjesec i pol. Za neke okolnosti nisam ni znao, pa nisam mogao ni organizirati selidbu - rekao je Črep.
Zrinski je bolji izbor
Toni Habjan u prosincu 2010. tražio je da se KK-u Međimurje produlji ugovor o korištenju jahaone, no u Županiji je taj zahtjev odbijen i raspisan je natječaj po kojem je odabran novi korisnik objekta.
- KK Međimurje dao je šturu argumentaciju na natječaju, dok je KK Zrinski uvjerljivo argumentirao zašto je bolji izbor. Njihovi sportski uspjesi pokazuju ozbiljnost u radu, a tu je i suradnja s udrugama u terapijskom jahanju - kaže Vjeran Vrbanec.
Razgovarali smo i s Antonijem Korparom iz KK-a Zrinski koji ne krije nezadovoljstvo čekanjem.
- S članovima Udruge slijepih i Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida radit ćemo terapijsko jahanje. Prostor nam je nužan, imamo i mi svoje obaveze, pa smo sad pod pritiskom zbog zavlačenja. Nadam se da će najavljen rok od dva tjedna za iseljenje imovine Međimurja biti ispoštovan. Ugovor smo dobili na samo godinu dana jer Županija želi procijeniti jesmo li vrijedni povjerenja, i to poštujemo. Svakako ćemo nastojati opravdati svoje djelovanje i vjerujemo da ćemo u jahaoni biti i dulje od jedne godine - kaže A. Korpar.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2913