Arhiva 19.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Javnozdravstvena tribina u D. Dubravi

U okviru projekta Prevencijom do zdravlja, u Donjoj je Dubravi 9. lipnja održana javnozdravstvena tribina o dijabetesu te hrani kao lijeku.
Cilj je bio prikazati kako pravilnim životnim navikama spriječiti pojavu šećerne bolesti tipa 2 i niz njenih komplikacija kod oboljelih. Svatko je mogao izmjeriti svoje vrijednosti šećera u krvi i krvni tlak te dobiti odgovor na pitanje, savjet. Na tribini se moglo čuti kako broj oboljelih od ove bolesti neprestano raste. Danas mnogi odustaju od pravilnog načina prehrane misleći da je skuplja, što često nije slučaj. U konačnici, zdravom prehranom prevenira se i niz kardiovaskularnih bolesti.
Treba napomenuti da je jedina pouzdana metoda otkrivanja šećerne bolesti mjerenje šećera u krvi. Zbog toga se preporuča da osobe s 50 godina i više redovito provjeravaju vrijednosti, osobito ako spadaju u rizičnu skupinu.
Provoditelji javnozdravstvene tribine bili su Andreja Marić, dr. med., spec. interne medicine, te liječnici Dina Bošnjak, Klara Čogelja, Petran Vokal, Ivan Budelić, Josip Kuharić, Božidar Poljak, zatim Ana Slamek, bacc. sestrinstva, i Nataša Šarić, tehnička organizatorica. U organizaciji tribine istaknuo se pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Donja Dubrava Ivan Štefić.
M. Grubić

Izvor: 3034