Arhiva 24.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Jesmo li diskriminirani u odnosu na ostatak Hrvatske?

U četvrtak, 17. listopada u posjetu Međimurskoj županiji bila je prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Župan Matija Posavec sa suradnicima i potpredsjednica Vlade razgovarali su na temu razvojnih projekata Međimurske županije spremnih za financiranje putem strukturnih i kohezijskih fondova EU-a, a nakon toga dali izjave novinarima.
- Razgovarali smo o nastavku i racionalizaciji poslovanja Županije te o smanjenju naslijeđenog duga, a i o razvoju za koji imamo potencijala. Tu je kapitalni projekt Centra znanja, na prostoru bivše vojarne, koji je po procjeni Europske komisije najbolji projekt korištenja EU fondova i kandidiran je za najbolji europski projekt - rekao je župan.
Posavec je naveo i potrebe u izgradnji škola i dvorana, u cestogradnji, u revitalizaciji Muzeja Međimurja i Starog grada, podsjetio je da će uskoro natječaj za izgradnju zgrade Doma zdravlja. Istaknuo je i značaj pogranične suradnje, ali i regionalnog razvoja.
- Jačanjem regija, želimo jačati državu u cjelini. Imamo sve predispozicije da u bilo kakvoj teritorijalnoj organizaciji ostanemo regija. U našim projektima očekujemo pomoć države i pomoć i suradnju s ministarstvima, pa da u novom razgovoru, za mjesec-dva, vidimo što smo učinili - dodao je Posavec.
Čestitajući na tome što je projekt Centra znanja Europska komisija proglasila najboljim te vrste, Vesna Pusić rekla je:
- Međimurska županija doista nije u sasvim ravnopravnom položaju u odnosu na druge jedinice regionalne i lokalne samouprave kad je riječ o prostoru Centra. Drugima su takvi prostori dodjeljivani bez naknade, dok ste vi dobili obvezu izgradnje nekih objekata. Zajednički radimo na rješavanju ovog problema, naročito zato što se radi o tako uspješnom projektu. Kod drugih projekata provjeravamo dokle smo došli, surađivat ćemo na njima i dalje.
Nadam se da ćemo barem dva od tih pitanja riješiti do kraja godine. Za zgrade Centra znanja to i je nužno, realno i pravedno - smatra ministrica Pusić.
Dražen Kovač

Izvor: 3052