Arhiva 02.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

JOSIP LEPEN: Oporba bi trebala nešto i predlagati

Podturenski načelnik Josip Lepen Općinu vodi 15 godina. Politički se angažirao od 1993. godine. Te je godine konstituirana i Općina Podturen, a on je bio izabran u Općinsko vijeće kao član Kršćanskih demokrata Međimurja. Istovremeno je izabran i za načelnika Općine Podturen. No, nakon nekoliko godina, promijenio je stranku. Pitali smo ga zbog čega.
- Nakon šest godina rada KDM-a, zbog nemogućnosti ujedinjenja svih kršćanskih stranaka, zajedno s većinom članova KDM-a, prešao sam u HDZ u čijem sam članstvu i danas.
Što ste po struci?
- Završio sam građevinsku školu u Bedekovčini i stekao srednje stručno obrazovanje. Po zanimanu sam organizator tehnologije u industriji građevinskog materijala. Nakon završetka škole, radio sam sedam godina u ciglani Šenkovec, sada EKO-Međimurje. Tvrtku za prodaju autodijelova otvorio sam 1992. godine. Sada sam vlasnik poduzeća za rezanje i brušenje betona i hidroizolaciju koje vodi moj stariji sin Igor.
Funkciju načelnika svo vrijeme obnašali ste profesionalno?
- U četiri mandata, koliko vodim Općinu, dijelom sam bio volonter, a dijelom profesionalac. Sada Općinu vodim profesionalno jer je iskustvo pokazalo da ovakvu veliku općinu nije moguće kvalitetno voditi volonterski. Za kvalitetno vođenje općine potrebno je svakodnevno puno vremena i truda, što znači da za ostalo nema puno vremena.
Na izbore
vjerojatno ponovo u koaliciji
Hoćete li se ponovo kandidirati?
- Teško je u ovome trenutku to reći jer to ovisi o mnogočemu. Tko će biti kandidat na kraju, odlučuje članstvo stranke, odnosno Općinski odbor.
Hoćete li na izbore samostalno ili u koaliciji?
- Zadnjih deset godina u Općini je na vlasti koalicija HDZ-a, HSLS-a, HNS-a i HSS-a. Na prošlim lokalnim izborima imali smo zajedničku listu, i to HDZ, HSLS i HNS. Vjerujem da ćemo i za naredne izbore imati nekakvo zajedničko rješenje. Izbori su jedno, a nakon izbora svi moramo raditi zajedno, za dobrobit naše zajednice, i opravdati glasove birača. Ljude ne dijelim prema strankama jer na lokalnoj razini to mi je najmanje bitno. Bitno je kakav je tko čovjek i koje su njegove mogućnosti za zajednički doprinos lokalnoj zajednici.
Ulaganje u ljude
Kako biste ocijenili svoj dosadašnji rad?
- Teško je sam sebe ocjenjivati, pa to prepuštam drugima. Jedino mogu reći da sam uložio puno rada i truda na izgradnji kapitalnih investicija u Općini. Smatram da sam dosta učinio i u društvenom i sportskom životu naše općine te na podizanju standarda i kvalitete života mojih sumještana.
Žalite li za nečim što ste željeli, a niste uspjeli postići?
- Ne žalim ni za čim. Svi zajedno puno smo napravili, a ja uvijek pokušavam odrediti granicu ulaganja u ljude i u razvoj. Mislim da, prije svega, moramo ulagati u ljude jer što znače i zlatne slavine ako iz njih nema tko piti vodu ili nogostupi po kojima nitko ne hoda. Stoga Općina Podturen ulaže u djecu - od vrtića, osnovnog i srednjeg obrazovanja do studenata. Općina danas stipendira čak 85 studenta.
Do ‘93. bez metra vodovodne mreže
Što biste istaknuli od dosad ostvarenog u Podturnu i mjestima koja pripadaju Općini?
- Moram napomenuti da od početka mog prvog mandata 1993. godine Općina Podturen nije imala niti jedan metar vodovodne mreže, a danas imamo gotovo svu komunalnu infrastrukturu. Kanalizacija nije gotova, ali je u izgradnji. Tijekom godina radio se vodovod, uvodio plin, asfaltirale su se ulice. Izgradili smo grobne kuće u Podturnu i Miklavcu, uređena su groblja i društveni domovi.
U Celinama je u tijeku izgradnja kulturno-sportskog centra. Uređuju se sportski objekti na području Općine, poslovna zona i stambeno-poslovna zona, izgrađeni su školska sportska dvorana te nasip uz rijeku Muru, uređeno je romsko naselje Lončarevo.
Sve su to velike investicije koje smo uspjeli napraviti uz sudjelovanje države, ministarstava, Hrvatskih voda, Međimurske županije i mještana naselja unutar Općine. Na području Općine Podturen aktivni su nogometaši, udruge žena, KUD-ovi, ribiči, vatrogasci i rekreativci. Mislim da će nakon završetka izgradnje kanalizacije u Podturnu biti još ljepše živjeti.
Kako ocjenjujete rad Općinskog vijeća i oporbe?
- Općinsko vijeće dobro radi svoj posao, a ono što je najbitnje - objektivno se pristupa svakoj odluci i zacrtane su dugoročne smjernice rada. Što se tiče članova Vijeća iz redova oporbe, mislim da bi trebali nešto i predlagati, a ne samo biti protiv svega.
Kakva je Vaša suradnja sa Županijom? S kim najviše surađuje? Tko Vam najviše pomaže u komunikaciji s državnim službama?
- Sa Županijom imam dobru suradnju. Svi mi od nje nešto tražimo. No, moramo biti svjesni da se, u ovo krizno doba, moramo orijentirati prema realnim izvorima sredstava. Što se tiče ministarstava, javljamo se na raspisane natječaje, ali samo na one koje smo u mogućnosti realizirati, odnosno sufinancirati. Početkom izgradnje pročistača i kanalizacije prostor za ostale investicije sveden je na minimum.
Sluh za
poduzetništvo
Ukoliko ponovo budete izabrani na čelo Općine, što želite postići?
- To je prije svega nastavak izgradnje kanalizacije, oborinske i fekalne, po svim naseljima Općine Podturen. Dalje je to ishođenje potvrde glavnog projekta sanacije svih nerazvrstanih cesta Općine Podturen i njihovo kandidiranje u strukturne fondove EU. Razmišljam kako pomoći i razvoju poduzetništva u našoj općini. Želim čuti prijedloge domaćih poduzetnika i usmjeriti ih prema izvorima za mogućnost realiziranja njihovih ideja.
Violina za odmor
Koje programe imate spremne za EU fondove?
- Uz spomenutu kanalizaciju, to je izgradnja hostela, odnosno dogradnja društvenog doma Podturen. Zatim je to izgradnja sportskih terena za potrebe OŠ Podturen, završetak društvenog doma Novakovec i KSC-a Celine. Za te projekte posjedujemo potvrde glavnoga projekta. U pripremi su nam projekti sanacije svih nerazvrstanih cesta na području Općine Podturen.
Je li OpćinaDekanovec, stavljajući u svoj razvojni plan gradnju mosta na Muri kod Dekanovca, poremetila Vaše planove vezane uz gradnju mosta kod Podturna? Cestu do Mure već su asfaltirali.
- Most na Muri u Podturnu, kao i cesta, u prostorni plan Međimurske županije uvršteni su kao jedino logično rješenje. Most u Podturnu postojao je davno prije, no, tijekom ratova je srušen, pa ponovo građen. Općina Podturen radi izmjene i dopune prostornog plana u koje će se uvrstiti i budući most, sukladno županijskom plan, a isto to, prema zajedničkom dogovoru, čine i Općina Lendava u Sloveniji i Općina Senkiralli u Mađarskoj.
Uz vlastitu tvrtku i Općinu, nađete li uopće slobodng vremena za hobije, odmor i rekreaciju?
- Tvrtku vodi stariji sin, tako da ja tamo nemam baš puno obveza. Bez obzira na sve, nađe se i slobodnog vremena. Bitno je samo utvrditi prioritete na što ga utrošiti. Volim igrati nogomet, pa sam član veterana Podturna. Svaki utorak, već godinama, tijekom zimskih mjeseci s društvom igram mali nogomet u dvorani. Volim loviti ribe, a u kasnijim večernjim satima učim svirati violinu, što mi je najbolji odmor od svih aktivnosti tijekom dana.
Što Vam rade članovi obitelji?
- Mnogo toga teško bih postigao bez podrške koju imam u obitelji. Živim sa suprugom Snježanom koja radi u Podturnu u kladionici Hrvatske lutrije, sinom Igorom, kćerkom Dijanom koja studira hrvatski i njemački jezik u Rijeci te mlađim sinom Josipom koji radi u jednoj privatnoj tvrtci. S nama u zajedničkom kućanstvu živi i moj otac Ivan koji je u mirovini.
Razgovarala
Ružica Topličanec

ŠTO KAŽU MJEŠTANI

Vladimir Kodba iz Novakovca:
- Načelnik se bavi Podturnom, a manje ostalim mjestima. U zadnjih desetak godina, koalicija na vlasti tek u posljednje dvije godine ozbiljnije radi na projektima za razvoj Općine.
Dragutin Andrašec iz Podturna:
- Lepen je puno napravio za Podturen. Dobili smo dvoranu, pročistač, a uskoro će i kanalizacija. na Muri je izgrađen nasip, pa sada više nemamo problema niti s poplavama.
Blaženka Zrna iz Podturna:
- U Podturnu se podržava rad svih udruga. Načelnik kontaktira s ljudima i uvijek voli čuti njihove probleme i potrebe. Za njegovog mandata dobili smo i dječji vrtić u Podturnu.

Izvor: 3010