Arhiva 01.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Kak se trlja rezbudila...

Na Tijelovo, 19. lipnja Općina Podturen proslavila je svoj dan s mnoštvom susjeda. U školskoj sportskoj dvorani u Podturnu u kojoj je održana prigodna priredba Vjenceslav Hranilović, predsjednik Općinskog vijeća Podturna dobrodošlicu je - otvarajući simbolično “svečanu sjednicu” Vijeća - zaželio gostima iz mađarskih općina i samouprava Chestreg, Becsvilgye, Kerkaszentkiraly i iz Općine Domašinec s kojima u projektu IPA surađuju u nizu projekata ciljanih na očuvanje kulturno-povijesne baštine, načelnicima Podturnu susjednih općina i zamjenici župana Međimurske županije Sandri Herman.

Načelnik Općine Podturen Josip Lepen, koji je za doček gostiju sa svih strana pripremio pleh-muziku, ukratko je opisao IPA program i projekte prije programa u kojem je prikaz tradicionalna obrada lana KUD-a Podturen bio središnji sadržaj, uključujući i vrlo zoran prikaz - kak se (i da) trlja rezbudila...

Taj je prikaz i jedna od točaka na kojima se gradi suradnja nabrojenih općina s obje strane Mure, a nastupile su i sve općinske udruge, svaka na svoj način, svaka sa svojim sadržajem: Udruga Turen, Udruga žena Sivica, DSR Sport za sve iz Ferketinca i KUD Mura Novakovec. Svoj su prilog programu dali članovi KUD-a Domašinec te gosti iz Mađarske čiji su citraši rijetko viđena glazbena skupina.

Tko nije plesao, pjevao ili se bavio preradom lana, donio je kolače i sve drugo što je bilo potrebno da s proslave nitko ne ode gladan ili žedan.

Razloga za slavlje je bilo jer je, u IPA projektu koji su dio prikazali Podturenčani uz Andrašecovu pjesmu o veseloj trlji, Općini na raspolaganje stavljeno 40.000 eura. A znamo da se (takav nam je običaj) velika slavlja priređuju u nas i za daleko manje cifre.

Izvor: 3087