Arhiva 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

KOTORIBA: Grgec želi biti profesionalac!

Najviše rasprave na sjednici Općinskog vijeća Kotoribe izazvao je prijedlog odluke o plaći i drugim pravima općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika kada dužnost obnašaju profesionalno. Riječ je o Ljubomiru Grgecu i Robertu Ujlakiju iz SDP-a koji su dosad dužnost obavljali volonterski.
Nakon što je Općinsko vijeće na prethodnoj sjednici naknade načelniku snizilo sa 6.000 na 4.500, a njegovom zamjeniku s 3.000 na 2.000, oni su iskoristili zakonsku mogućnost, aktivirajući svoj profesionalni odnos. Tako su Vijeću predložili kako bi koeficijent za obračun plaće općinskog načelnika bio 3,0, a koeficijent za njegovog zamjenika 2,0, pa bi u konačnici plaća općinskog načelnika u neto iznosu bila 7.289 kuna, a zamjenika 4.886 kuna. Gledajući u bruto iznosima, to bi Općinu mjesečno stajalo 20.000 kuna, a do sada je taj iznos bio 12.000 kuna.
- Nije vrijeme, proračun je sve manji, a punjenje se ne nazire. Ovakva odluka politički je nekorektna, pogotovo jer se u Općini na polju gospodarstva ništa ne događa. Ovakav prijedlog odluke nama iz HDZ-a u ovom je trenutku neprihvatljiv, bio je oštar vijećnik Ivan Kos (HDZ), dodavši kako prema zakonu ti dužnosnici imaju pravo još šest mjeseci nakon odlaska s dužnosti uživati u tim primanjima.
- Nismo se bahatili, već smo iskoristili zakonsku mogućnost, odnosno poštivali zakon, bio je kratak u obrazloženju Grgec.
Željko Šebeštjan (HSS) rekao je:
- Sumnjam da će ovaj dvojac svojim radom zaslužiti tu plaću, pa me zanima što ćete to sve raditi?
Grgec je bio kratak: Sve što će trebati.
Nezavisni vijećnik Vinko Horvat rekao je kako će to Općini podići troškove za 8.000 kuna mjesečno, a godišnje za 96.000 i ne bi imao ništa protiv kada bi se stvorili uvjeti da proračun to podnosi, odnosno da spomenuta gospoda pridonose punjenju proračuna, a ovako… Predsjednik OV-a Zoran Radmanić (HDZ) rekao je kako se proračun ne povećava, a ne radi se ništa više nego je to bilo prije 5 godina, pa se zapitao koliko međimurskih općina ima dva profesionalca.
- Nije korektno od njih da to rade, premda je korektno zakonski. Radio sam taj posao i znam mu težinu. Prihvaćenjem takve odluke, svjesno bismo ušli u još veću propast, rekao je Radmanić i predložio da Vijeće definira nove koeficijente.
- Vi donesite svoju odluku, a mi imamo zakon. Možemo se žaliti ili ne aktivirati tu zakonsku mogućnost, odgovorio je na to načelnik Grgec.
Nakon toga, uslijedila je stanka, kako bi stručne službe izračunale nove plaće jer je Ivan Kos podnio amandman po kojem bi koeficijent za izračun plaća načelniku bio 2, a zamjeniku 1,1. Uslijedio je izračun, pa je načelnikova plaća po tome ispala 5.138 kuna, a njegovog zamjenika 2.877. Taj su amandman vijećnici prihvatili sa 6 glasova, protiv su bila 3 vijećnika, a dvojica su ostala suzdržana.
No, tu nije kraj jer pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela ima veću plaću nego što bi imao načelnik (5.912.000 kuna), što ne odgovara zakonskim okvirima, pa treba doći do korekcije njegove plaće, kako bi načelnik bio najbolje plaćen u Općini. Hoće li nakon toga biti aktiviran njihov profesionalni status, još se ne zna.
Jedan je vijećnik poslije sjednice rekao kako do svega toga ne bi došlo da Grgecu i Ujlakiju nisu dirali volonterske naknade.
- Zadnje dvije sjednice bavimo se samo njima, a preko mnogih većih problema brzo prelazimo. Sada smo pet točaka odradili u pet minuta, a na ovoj smo se zadržali sat i nešto više vremena.
Za Kotoribu neuobičajeno, sjednica je trajala duga dva i pol sata.
Tekst i snimak
Mladen Grubić

Izvor: 3079