Arhiva 27.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

KOVAČIĆ: NAŠA ŽUPANIJA JE NA DNU KORIŠTENJA EU PROGRAMA "REGIONALNA KONKURENTNOST"

Potpredsjednica Županijske skupštine Petra Kovačić je na posljednjem zasjedanju predložila donošenje zaključka kojim se župana Matiju Posavca obvezuje na redovito podnošenje izvješća o korištenju sredstava iz programa Europske unije. Dala je za to obrazloženje Skupštini u kojem stoji da je za razdoblje 2014. do 2020. godine Hrvatskoj na raspolaganju 10,676 milijardi eura za strukturne i investicijske fondove, pri čemu se posebno ističu Europski fond za regionalni razvoj, Europski socijalni fond i Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj.

- Regionalne razvojne agencije su instrumenti provedbe regionalne politike u RH, najvažniji su čimbenici i kreatori ekonomskog razvoja i koordinatori razvoja ispred Ministarstva i fondova Europske unije. Upravo od Županije i razvojnih agencija očekuje se da ozbiljno sudjeluju u povlačenju sredstava iz EU fondova. U kontekstu uspješnosti iskorištavanja raspoloživih sredstava, a potaknuta Vladinim izvješćem o korištenju pretpristupnih fondova EU, smatram nužnim da se podnose redovita izvješća o aktivnostima Županije u procesima privlačenja i korištenja sredstava EU, a prvenstveno o njihovim financijskim i gospodarskim učincima, na način da se u izvješćima polazi od ključnih elemenata poput: provedeni projekti, projekti u provedbi, ostvareni rezultati, prikaz po sektorskim područjima, ukupno ugovorena sredstva po programima, ukupno dodijeljena sredstva po programima, ukupno ugovorena sredstva, informacija o natječajima u najavi - rekla je među ostalim Petra Kovačić.

Potpredsjednica Skupštine zaključila je i ovo:

 

- Prema Vladinom izvješću o korištenju predpristupnih fondova, Međimurska županija je u korištenju sredstava Operativnog programa „regionalna konkurentnost“ na samom dnu s ostvarenih 0,59 posto vrijednosti iznosa ugovora, a u okviru sredstava komponente V programa IPA – ruralni razvoj, smještena je na 12. mjesto prema uspješnosti korištenja sredstava.

Prijedlog Petre Kovačić Skupština je jednoglasno podržala.

Izvor: 3135