Arhiva 17.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

LESAR: Poslovična nedosljednost SDP-a!

Prošli smo tjedan, u četvrtak, cijeli dan u Saboru raspravljali o prijedlogu ponovnog imenovanja Mladena Bajića za glavnog državnog odvjetnika.Od pola deset, pa do kasno na večer. Bio je to pravi verbalni rat vladajućih i oporbe. Oporba predvođena SDP-om Bajiću je zamjerala političnost, odnosno da je više osluškivao političko raspoloženje nego se držao zakona. Vladajući su ga branili navodeći mnoge primjere Bajićevog nepostupanja u privatizacijskim aferama u vrijeme vladavine SDP-a.
Treba podsjetiti da je Bajić prvi mandat glavnog državnog odvjetnika dobio 2002. na prijedlog SDP-a. I 2006. SDP je glasao za njega kada ga je HDZ ponovo predlagao za drugi mandat. Ako je Bajić političan, kako je rekao Milanović, onda on i SDP duguju odgovor zašto su ga 2002. predlagali, a 2006. podržali za drugi mandat? Ili još jasnije, koje je godine Bajić postao političan?
I vladajući zajedinčari su se zapetljali braneći Bajića. U verbalnom ratu spominjali su 3. maj, Riječku banku, hotele, prodaju INA-e i još mnogo primjera prodaje državih firmi iz vremena Račanove Vlade nazivajući ih kriminalnim. A u to vrijeme Bajić je već bio glavni državni odvjetnik. I nije pokrenuo nijedan istražni postupak . Vjerojatno u žaru borbe nisu ni primijetili da ne iznose argumente u korist Bajića, nego navode primjere zbog kojih ga je već tada trebalo smijeniti.
U petak smo glasali o Bajićevom imenovanju. ZA imenovanje glasalo je 79 vladajućih i 4 oporbena HNS-ovca, jedan HNS-ovac je bio suzdržan, a nas 34 bili smo PROTIV.
Odnos snaga: 83 prema 34! Od tih 34 protiv, bilo je samo 32 SDP-ovca! A imaju 56 mandata u Saboru. Cijeli dan verbalno ratuju protiv prijedloga, a onda na glasanje uspiju dovesti samo 32 svoja zastupnika. Zašto tako?
U „Đakovštini“ je pokradeno 26.000 tona pšenice! Od toga, 2.000 državne koja je tamo čuvala robne zalihe. I sada se svi pitaju gdje je pšenica. Pojeli je vrapci! I štakori! Opće je poznata činjenica da u blizini silosa u kojima se čuvaju državne robne rezerve vrapci imaju po tri-četiri kile. A štakori ko svinje, sto do stodvadeset. I zato su mogli izjest ne samo te 2.000 tona državne, nego i još 24.000 tona seljačke pšenice.
A u Đakovu je javna tajna da su tu pšenicu mljeli, kruh pekli i prodavali već jako dugo. I od toga plaće radnicima isplaćivali. I pazite sada, unatoč tome, poduzeće je otišlo u stečaj.
Diretkor, stanoviti Matić, zaslužuje Nobelovu nagradu za ekonomiju. Samljeo je 26.000 tona tuđe pšenice i još 1.000 tona državnog kukuruza i poduzeće odveo u stečaj. To doista treba znati. A država u toj „Đakovštini“ ima vlasnički udio od 32%. Zato su u Nadzornom odboru sjedila i dva člana u ime te države. Upućeniji kažu da su bile dvije članice koje je tamo postavio Joža Friščić, šef svih seljaka u državi.
Sada seljaci traže da im država nadoknadi ukradenu pšenicu. I Jadranka Kosor im je obećala da će im pomoći pšenicom iz državnih zaliha. I zaletjela se jer joj nisu rekli da država, umjesto bilancom predviđenih 50.000 tona pšenice u robnim rezervama, ima samo 33.000 tona. Ako bi sada seljacima dala 26.000, gotovo da bi ipraznila državne rezerve.
Uostalom, zašto bi država morala seljacima nadoknaditi pšenicu? Pa nije je država ukrala. Kradljivici su u upravi „Đakovštine“. Ili je uprava krala uz nečiji blagoslov iz vlasti? Zato sada država mora vratiti ukradeno? Zašto tako?

P.S.
U prošlom broju lista Međimurje objavljen je razgovor s gospođom Dragicom Zgrebec, saborskom zastupnicom SDP-a iz Međimurja. Gospođa Zgrebec požalila se da nema suradnje među zastupnicima iz Međimurja. Kaže da su „oni bivši“ surađivali, a da „ovi sadašnji“ ne surađuju s njom.
Tko su to „ovi sadašnji“? Sunčana Glavak i do prije nekoliko dana Vladimir Ivković iz HDZ-a. Koliko je puta i kojim povodom gospođa Zgrebec njih pozivala na suradnju, doista ne znam.
Tko su još „ovi sadašnji“? To sam ja. Dakle, ni ja ne surađujem s gospođom Zgrebec, tvrdi ona. A nije navela nijedan primjer odbijanja moje suradnje. Nije navela nijedan prijedlog koji mi je dala, a da sam ja odbio. Bilo da se radilo o prijedlozima njenog kluba zastupnika ili njezinim osobnim prijedlozima za parlamentarnu proceduru ili bilo kojim drugim prijedlozima u interesu Međimurja. Nije ni mogla jer ih nije ni bilo.
Tko još spada u „ove sadašnje“? Nadica Jelaš, stranačka kolegica gospođe Zgrebec.
Pa zar je moguće da gospođa Zgrebec ne može surađivati ni sa stranačkom kolegicom Jelaš?
Eto, ja priznajem da s kolegicom Jelaš imam jako dobro suradnju. Često se međusobno savjetujemo, razmjenujemo informacije, podatke, ideje. Posebno mi je dragocjeno njeno znanje iz područja financija i statistike i veoma cijenim njenu pomoć na tom području.
Kolegica Jelaš, po mom sudu, spada u najupućenije zatupnike s područja financija i ekonomije. I do sada je imala najsuvislije prijedloge koje, naravno, vladajući nisu prihvaćali.
Ako netko ni s kim nema suradnju, vrijeme je da se zapita je li problem u drugima ili u njemu (njoj) samoj.

Izvor: 2860