Arhiva 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Listopad je završio toplo

Ove godine listopad je stvarno bio lijep. Bilo je puno sunca i topline. Ulazak u studeni već je bio malo drukčiji, počele su kiše. Nedjelja je u našim krajevima donijela raznolike meteorološke prilike. Veći dio dana protekao je u znaku južine i topline. Na Jadranu je puhalo jugo, u unutrašnjosti umjeren do pojačan jugozapadni vjetar, a prema sredini dana mjestimice je bilo i olujnih udara. Najviše dnevne temperature bile su iznadprosječno visoke. U većini su se krajeva mjerila od 20 do 24°C. Po podacima DHMZ-a, najtopliji je bio Slavonski Brod s 24,3°C.
U kasnim poslijepodnevnim satima frontalni poremećaj najprije je zahvatio sjeverozapadne krajeve unutrašnjosti. Oko 17 sati počele su stizati dojave o okretanju vjetra na sjeverni smjer, uz lokalno jače pljuskove, a mjestimice je bilo i grmljavine. Vjetar je nerijetko puhao prosječno olujnom brzinom. Tako je u Kutjevu u 20 sati prosječna brzina sjeverca iznosila 19 m/s (68,4 km/h). Fronta se brzo širila prema istoku, preko središnjih i sjevernih krajeva unutrašnjosti. U Međimurju je palo oko 20 litara kiše po četvornom metru. Kiše je bilo i u Gorskom kotaru. Na Platku su pale čak 82 litre kiše, od čega 64 tijekom nedjelje do 22 sata. Prolazak fronte i okretanje vjetra na sjeverne smjerove donio je i brzi pad temperature.

Ove godine listopad nam baš i nije donio listopadsko vrijeme. Na samom početku mjeseca stigao je preuranjen mraz koji je, nažalost, prerano završio vrtlarske radove. Temperatura se spustila i do -3°C. Nakon toga, zavladalo je pravo bablje ljeto koje je trajalo skoro tri tjedna. Imali smo puno sunca i topline, a u nekim gradovima pali su i novi temperaturni rekordi za listopad. S prvim danima studenoga jesen ipak polako uzima stvar u svoje ruke. Još na vidiku nema prave studeni po kojoj je ovaj mjesec dobio ime, ali ipak će biti povremene kiše i nešto hladnije. U ovom tjednu bit će za svakoga ponešto. Kiše, sunca, magle, južine, sjevernog vjetra… pravo jesensko vrijeme. Općenito će temperatura zraka u ovom tjednu biti niža nego u prošlom. Povremeno će nam trebati i kišobran, a kada, točno saznajte u opširnijoj prognozi.
U ponedjeljak će biti dosta oblaka. Moguća su kraća sunčana razdoblja, ali ponegdje može pasti i malo kišice. Neće biti velike ni jake kiše, nego samo ponegdje koja kap. Zapuhat će slab jugozapadni vjetar. Temperatura zraka mogla bi porasti na 15 Celzijevih stupnjeva, ali ovisit će o količini sunca tijekom dana. Biometeorološka situacija bit će relativno nepovoljna zbog južine i brzog pada tlaka zraka, pa kod meteoropata može biti poteškoća s raspoloženjem i koncentracijom, a moguća je i glavobolja.
U utorak će vrijeme biti pravo jesensko. Većinom oblačno, mokro, svježe i kišno. Može pasti više od 25 mm kiše, dakle, jedna obilnija jesenska kiša. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, pa će ponovo biti malo hladnije. Vjetar će raznositi kišu, pa se dobro odjenite i zaštitite. Temperatura zraka cijeli će dan biti između 8 i 12 Celzijevih stupnjeva, s tim da bi jutro moglo biti toplije nego dan.
Srijeda donosi postupno smirivanje vremena. Bit će još uvijek puno oblaka, a moguća je i slaba kiša. Tijekom dana kiša bi trebala prestati, a popodne možda ugledamo i koju zraku sunca. Nećemo obećati sunce, ali možemo se nadati da bar malo probije kroz oblake. Temperatura zraka po danu bi trebala biti malo viša nego u utorak jer će ponovo zapuhati lagan jugozapadni vjetar.
Četvrtak i petak trebali bi proći bez kiše. Izgleda suho i stabilno, ali moguća je jutarnja magla koja se mjestimice može i dulje zadržati. Pitanje je koliko će biti sunca, ali valjda će nas bar malo zagrijati. Ponovo bi probila lagana južina. Jutra će biti hladnija, ali danju postupno toplije, osobito u mjestima sa suncem i južinom. Uz dugotrajnu maglu i niske oblake, bit će malo svježije.
Subota bi mogla donijeti malo kiše, ali i dalje toplo vrijeme. U trenutku izrade prognoze još nije sasvim sigurna kiša za subotu, pa imajte na umu da se tijekom tjedna situacija može i promijeniti. Bit ćemo izloženi južini, pa će temperatura zraka biti iznad prosjeka za mjesec studeni.
U nedjelju i ponedjeljak promjenjivo i postupno svježije. Povremeno je moguća kiša, osobito tijekom nedjeljnog popodneva i u ponedjeljak, kad bi sjeverni vjetar trebao malo ohladiti zrak.
Za precizniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060/555-555. Cijena 3,49 kn/min. s fiksnih te 4,78 kn/min. s mobilnih mreža. Davatelj usluge: HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234. (prognoza izrađena 4.11.)

Izvor: 3054