Arhiva 18.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Majci petero djece kasni dječji doplaka zbog djelatnika državne službe!

Ivanovčanka Suzana Višnjić majka je četvero osnovnoškolaca, a prije deset mjeseci na svijet je donijela peto dijete, ali znatno prije termina. U propisanom je roku predala dokumentaciju za ostvarenje prava na dječji doplatak te čekala isplatu oko 2.100 kuna, što trenutno iznosi polovicu njezinog mjesečnog prihoda. Do isplate u travnju nije došlo:
- Informirala sam se u čakovečkoj ispostavi, no rekli su mi da su za obradu dostavljene dokumentacije nadležni u varaždinskoj podružnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Nazvala sam i imala što čuti: jednostavno su mi odgovorili da ih je premalo na tim poslovima (samo 4 djelatnika) te da nisu stigli obraditi sve zahtjeve. Ljudi poput mene ima još.
Za djelatnike državnih službi očito ne vrijedi isto što i za ostale zaposlene (osobito one u privatnim tvrtkama) - da svoje profesionalne obveze za koje su plaćeni trebaju obaviti u roku, a ne izazvati kašnjenja na štetu korisnika. Bez ikakve primisli o diskriminaciji, pitam što bi se dogodilo da Romima nisu na vrijeme obradili zahtjeve za dječji doplatak?!
Za ljude iz Varaždina s kojima smo telefonski razgovarali dovoljno objašnjenje i “utjeha” bili su da ću dobiti zaostatke kad moj predmet konačno bude obrađen. Kao da je kašnjenje polovice mojih mjesečnih prihoda sasvim normalna stvar zbog koje se ne treba živcirati. Moja financijska situacija ne ostavlja prostora za čekanje. Najstarije dijete priprema se za firmu, a ja ne znam kako ću na kraj s troškovima. Živim od porodiljne naknade te dječjeg doplatka, no sada ozbiljno razmišljam da prekinem porodiljni dopust i vratim se na posao.
Otac djece, koji je u mirovini, priskočit će u pomoć pri čuvanju. Ne znam kako bih drugačije riješila problem koji vučem već nekoliko godina, od smrti mojih roditelja i njihovog kredita koji mi je ostao za otplatu.
Sve je teže, a kad god sam u Elektri ili drugdje zamolila odgodu plaćanja, nisu htjeli ni čuti. Da nam nije prijatelja, moje šefice te kolega s posla iz rasadnika u kojem sam zaposlena, uopće ne bih mogla izaći na kraj. Istovremeno, povećani su mi troškovi zbog liječenja najmlađeg, desetomjesečnog djeteta koje je rođeno kao nedonošče te mora biti redovito kontrolirano kod specijalista u Zagrebu.
Zato ovo što sam doživjela smatram nepravdom, ali i sramotom ove države - svjedoči Suzana Višnjić čija svakodnevica i besane noći rasplinjuju još jednu političku fatamorganu - da hrvatska država podupire obitelji s više djece.
Suzana Višnjić odlučila se na ovaj istup jer je vlastitu nelagodu zbog eksponiranja u javnosti stavila u drugi plan pred potrebama i pravima svoje djece.
Na pitanje bi li prihvatila pomoć naših čitatelja (u odjeći, hrani, novcu) - odgovorila je potvrdno. Pomoć mališanima u Ivanovcu, u Zagrebačkoj 25, moguće je dogovoriti s majkom Suzanom putem broja telefona 099/75-76-743.
Željka Drljić

Izvor: 2925