Arhiva 07.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Maratonski parnični postupak Visokogradnje u stečaju

Sindikat graditeljstva Hrvatske u srijedu, 22. veljače uputio je ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću predstavku u kojoj ministra mole da poduzme sve raspoložive mjere kako bi se konačno završio maratonski parnični postupak u predmetu Međimurje Visokogradnja d.d. u stečaju, protiv Ingre d.d. Zagreb. O ovom je slučaju već toliko toga rečeno da ne treba posebno ponavljati cijelu priču. Spomenimo samo da parnični postupak, u kojem Visokogradnja od Ingre potražuje 6 miljuna USA dolara, vodi punih 16 godina i da je isti svojevrstan hrvatski rekord po broju presuda koje su ukinute na drugostupanjskom sudu, kao i ukupno donesenih presuda. Nakon nedavne presude Visokog trgovačkog suda u korist Ingre, od Vrhovnog suda Republike Hrvatske zatražena je revizija cijelog postupka, ali je i na toj instanci očito zapelo, pa sindikalcima nije preostalo ništa drugo nego predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina “tužiti” ministru, uz prijetnju organiziranjem prosvjeda pred Vrhovnim sudom.
Iz Sindikata graditeljstva Hrvatske ministra obavještavaju da su se 27. svibnja i 17. listopada protekle godine obratili Vrhovnom sudu s požurnicom kojom su, ne ulazeći u meritum spora, tražili žurno rješavanje parničnog postupka. Predsjednik Vrhovnog suda poslao im je, tvrde, nazadovoljavajući odgovor, što je izazvalo lavinu nezadovoljstva.
Predsjednik SGH-a Ivan Kovačević u predstavci ministru podsjeća da je povodom zahtjeva za suđenje u razumnom roku Vrhovni sud RH svojom odlukom od 31. prosinca 2007. godine presudio u korist Međimurje Visokogradnje, kao i da je Vrhovni sud već jednom rješavao ovaj predmet povodom revizije tužitelja i zauzeo određen stav. Kovačević pita zašto ovom sudu treba toliko vremena da bi donio konačnu odluku. Kao i u prošlogodišnjoj požurnici predsjedniku Vrhovnog suda, o čemu smo već pisali, tako i u najnovijoj predstavci ministru, sindikalci upozoravaju kako nije čudno što su radnici Visokogradnje, njih oko tisuću koji potražuju oko 41 milijun kuna, izgubili povjerenje u hrvatsko pravosuđe i funkcioniranje pravne države.
Činjenica je da bivši radnici Visokogradnje svakodnevno od svojih predstavnika traže organiziranje prosvjeda i odlazak u Zagreb pred Vrhovni sud, a iz SGH-a nam je proteklog četvrtka poručeno da će se, ovisno o odgovoru ministra, svakako ići “na Zagreb”.

V.Trstenjak

Izvor: 2967