Arhiva 11.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

MARIJANA PONTONI, ČAKOVČANKA KOJA HRVATSKU EDUCIRA O SIROVOJEDSTVU

Čakovčanke Marijane Pontoni međimurska se javnost sjeća iz javljanja za HRT u čijem je čakovečkom dopisništvu ranije radila kao novinarka, ali je pamte i kao glas Hrvatskog radija Čakovec specijaliziran za događanja u kulturi. Dinamičan novinarski život zamijenila je naoko mirnijim, u što se razuvjerite kad s njom pokušate dogovoriti termin za susret. Uz drugu specijalizaciju u profesionalnom životu, opredijelila se i za prehranu sirovom hranom u kojoj je posve spontano naišla na odobravanje javnosti kojoj se otvorila kao predavač.Marijana Pontoni danas drži radionice pripreme hrane za sirovojedce u cijeloj Hrvatskoj, gostuje u nacionalnim televizijskim i radijskim emisijama šireći spoznaje o toj temi te surađuje s mjesečnikom Sensa.
Za tjednik Međimurje uvodno elaborira svoje opredjeljenje za sirovu hranu.
- Prehranu sirovom hranom odabrala sam jer mi se čini najbliža prirodi. Usprkos svim sjajnim tehničkim dostignućima, ipak ne možemo poreći da smo bića prirode. Prakticirajući taj životni stil sad već godinama, mogu potvrditi da se tako najbolje osjećam. Moje putovanje počelo je kad mi je gospođa Slavica Sabol iz Donje Dubrave posudila knjigu o sirovoj hrani i svi argumenti u tom pravcu činili su mi se apsolutno logični. Krenula sam u to praktično preko noći. U roku tri mjeseca izgubila sam 8 kilograma na težini iako sam jela kad god sam bila gladna. Još važnije, bila sam puna energije, popravio mi se ten.
Opredijelili ste se za sirovojedstvo ozbiljnije od “pukog” prehranjivanja.
- Počela sam ozbiljno proučavati ovaj oblik prehrane kao način života, pa tako danas imam mentora koji više od 50 godina živi tim stilom. On je Australac, John Fielder, svakako jedan od najvećih autoriteta u svijetu u ovom području. Pozvao me da kod njega završim akademiju prirodnog života u kojoj se čovjeka promatra holistički. Moram priznati da mi to predstavlja priličan izazov budući da akademija traje 5 godina u teorijskom dijelu, a da bi se slična ustanova mogla otvoriti i širiti znanje, kao i prakticirati naučeno, nužno je uz Johna na terenu provesti još barem 6 mjeseci.
Sirova hrana liječi dijabetes tipa 2
Spomenuli ste gubitak tjelesne težine i dobar fizički status, poboljšanje tena. Doprinos sirove prehrane ljudskom organizmu je, dakle, nedvojben.
- Sva dosadanja istraživanja pokazala su da je sirovojedstvo izuzetno učinkovito u tretiranju autoimunih bolesti poput artritisa, kardiovaskularnih poteškoća, dijabetesa i drugih.
Kao primjer ću navesti kako su pravljeni eksperimenti u kojima je dijabetes tipa 2 iscijeljen u potpunosti tijekom 30 dana te je stečeno zdravlje očuvano dok god se prakticirala prehrana sirovom hranom.
Kako se priprema hrana, termička obrada ipak postoji do određenog stupnja.
- Sirovom hranom smatraju se namirnice koje nisu zagrijavane preko 42, odnosno 46ºC, a uprkos najčešćoj slici da su sirovojedci vegetarijanci, može se jesti sve - pa i meso. Ja to ne prakticiram, no, to je stvar osobnog odabira. Ukoliko nekome odgovara da bude vegetarijanac sirovojedac, to je sasvim u redu.
Laiku to može zvučati kao nemaštovita prehrana.
- Najviše volim jednostavne recepte, no, mogu se pripremati i izuzetno gurmanski pripravci. Raznolikost okusa postiže se različitim oblicima obrade namirnica, dakle, različitim tehnikama sjeckanja, miksanja, mariniranja, obrade u blenderu, dehidriranja i drugog. Ne, nije nemaštovito. Kao i u svim drugim kulinarskim smjerovima, i tu ima puno prostora za eksperimentiranje.
Alternativa medicini
Tko se odaziva Vašim radionicama?
- Ljudi svih dobi, životnih stilova i opredjeljenja. Već godinama educiram, no, u zadnje vrijeme sam najčešće u Zagrebu. Interes je velik, a kod velikog broja ljudi on se pojavi nakon što se razbole, pa žele promijeniti prehranu kako bi smanjili ili izbjegli upotrebu lijekova kao terapije.
Alternativna medicina?
- Ne, rekla bih da je obratno. Jedna od najdražih mi uzrečica mog mentora Johna jest da on “ne podučava alternativnu medicinu, već alternativu medicini”. Dakle, sve se pokušava riješti na što je moguće prirodniji način, poštujući potrebe tijela. Tako je najradikalnija “terapija” post vodom koji sam i sam probala te sam samo na vodi provela 18 dana, nakon čega sam se osjećala izvrsno.
I jest i nije skupo
Sirovojedstvo se komercijaliziralo, kao i sve što nas okružuje i što se nađe “na tržištu” . Koliko to utječe na Vašu popularizaciju ovog stila prehrane?
- Sirovojedstvo nije, kako ga najčešće popularni sirovojedci prikazuju, pitanje samo hrane. Daleko je važnije naučiti staviti stres pod kontrolu i naučiti kako se opustiti, vježbati, boraviti na svježem zraku i suncu, pa tek onda hrana. Tu se promišlja i o sredstvima za osobnu higijenu i održavanje čistoće u kući, pa tako sama spravljam sapun, zubnu pastu, deterdžent za pranje rublja. Osobito me ljuti promicanje sirovojedstva kakvo se razvilo u sjevernoj Americi jer na duge pruge više šteti nego koristi. Amerikanci preporučaju organski uzgojeno voće i povrće, brojne skupe mješavine biljaka, a to je nepotrebno.
Što Vi preporučate u tom slučaju?
- Gledajte, ako dođete u prodavaonicu i u ponudi su naranča, limun, brokula i cvjetača koji nisu organski uzgojeni, naravno da ćete ih kupiti i koristiti za pripremu obroka. Važno je da zadovoljimo svoju potrebu i tijelu damo ono što treba, a naručivati organski uzgojenu, a time i skuplju, naranču iz, na primjer, Dubrovnika naprosto nema smisla.
Recept
Pripremate i slastice?
- Naravno. Ima i sirovojedstvo svoje slatkiše.
Može jedan kratak recept za naše čitatelje?
- Kratak i brz - Brze limun ploške. Trebate 1 šalicu badema ili mješavine badema i indijskih oraščića u omjeru 1:1, žlicu ribane korice limuna ili naranče i 1 do 2 žlice meda. Bademe stavite u sjeckalicu sa S nožem i malo grublje usitnite. Dodajte ribanu koricu limuna ili naranče i žlicu meda te potom izradite sjeckalicom. Kad se smjesa počne povezivati, pristinite smjesu među prstima i ukoliko se lijepi, ne dodajte više meda. Ukoliko je rastresita, dodajte još malo meda i dodatno izradite. Na koncu smjesu izvadite na fleksibilnu podlogu (papir za pečenje ili silikon) i rukama oblikujte pravokutnik debljine prsta. Stavite u hladnjak da se stegne i potom režite na ploškice.
A. Ličanin

Izvor: 3007