Arhiva 21.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

MEĐIMURJE BETON: Isplaćene plaće za siječanj i veljaču

Radnici Međimurje betona koji su od sredine ožujka u štrajku pozvani su proteklog petka u tvrtku radi isplate zaostalih plaća za siječanj i veljaču. Direktor Karlo Oreški u petak nam je potvrdio tu informaciju, kao i to da bi tijekom dana plaće trebale sjesti ljudima na račune te izrazio nadu da će od ponedjeljka, 20. svibnja radnici ponovo početi raditi. Problema bi moglo biti oko dijela plaće za ožujak, ali bi i to, ako ljudi pristanu na to, trebalo biti riješeno do 20. lipnja.
- Svima nam je u interesu da se sve to skupa razriješi i da počne proizvodnja, rekao je Oreški i potvrdio da putem programa restrukturiranja neće biti značajnijeg otpuštanja. Naime, od oko 120 radnika, koliko je ranije radilo u tvrtki, sada ih je 93, a prema planu bi ih trebalo ostati oko 85. Bez posla bi tako moglo ostati novih desetak ljudi, naravno, ako sve bude u redu s predstečajnom nagodbom.
Mladen Zemljić, regionalni povjerenik Sindikata graditelja Hrvatske, kaže kako su i stara i nova uprava više puta obećavale isplatiti zaostala potraživanja, međutim, do sada nije bilo ništa od toga, pa radnici više nikome ne vjeruju.
- I bivša uprava i ova nova stalno su obećavale radnicima isplatu njihovih potraživanja, ali do sada ništa od toga nije bilo.
- Ako niti ovaj put ne bude plaća, radnici će krenuti s pojedinačnim ovrhama. Predstečajna nagodba je, što se tiče Ministarstva financija, dobila zeleno svjetlo. Međutim, sada svi vjerovnici moraju ponovo na Trgovačkom sudu dati potpis da se slažu s predstečajnom nagodbom za koju su već glasali. Očekujem da će to biti gotovo do početka lipnja, a cijelo to vrijeme ljudima koji su u prioritetnoj isplati nisu isplaćivane plaće, osim nešto akontacija. Žalosno je što to tako dugo traje. Ako ne dobiju svoje zaostale plaće za siječanj i veljaču, a sada još i za onih deset dana za treći mjesec, jer su u štrajku od 11. ožujka, izjasnili su se da neće početi raditi i da će ostati u štrajku, rekao je Zemljić. Dodatno je Sindikat prema poslodavcu krenuo sa zahtjevima za izdavanje potvrda o dospjelim, a neisplaćenim plaćama, pa će radnici na osnovu njih moći dati zahtjev za ovrhu u FINI. To bi tvrtku, kako je uprava zamjerila Sindikatu, moglo dodatno destabilizirati. Međutim, radnicima je očito dosta praznih priča jer i njima stižu ovrhe, nekima od njih i na kuće koje su pod hipotekom. U takvim uvjetima, kad više nemaju niti za kruh, a kamoli za otplatu kredita i dugova u kojima su svi “do grla”, teško je od radnika tražiti da se “još malo strpe”.
Zadnja vijest je da je Uprava uspjela pronaći novac koji je sjeo na račun radnicima, pa Međimurje beton ima velike šanse (bez obzira na neku buduću vlasničku strukturu) opstati na tržištu jer, kako tvrde, narudžbi imaju dovoljno za zapošljavanje kapaciteta na duži rok.
V.Trstenjak

Čak 945 međimurskih tvrtki i obrta “zrelo” za predstečajnu nagodbu

Na kraju kolovoza 2012. u Hrvatskoj je bilo 55 tisuća dužnika (pravnih osoba, obrtnika i trgovaca pojedinaca) čija je blokada računa bila duža od 60 dana i kao takvi su se mogli prijaviti za predstečajnu nagodbu. Od 55.000 potencijalnih dužnika u postupku predstečajne nagodbe, prema podacima iz sustava prisilne naplate, na području Međimurske županije nalazilo se ukupno njih 945, od čega je 526 pravnih osoba i 419 obrtnika. Prema ažuriranim podacima od 2. travnja ove godine, u predstečajnu nagodbu prijavilo se 30-ak međimurskih tvrtki. Do danas je taj broj sigurno mnogo veći. (vt)

Izvor: 3030