Arhiva 07.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

MEĐIMURSKI MOSLAVAC JE PRVAK I ŠAMPION SLOVENIJE, MAĐARSKE I HRVATSKE!

Na 1. mednarodnom ocenjevanju šiponov Ormož 2010., održanom krajem studenoga u Ormožu, Podrum Štrigova Agromeđimurja dobio je za vino moslavac, izborne berbe bobica iz 2002. godine, naslov državnog prvaka i šampiona izložbe!
Adrian Horvat, rukovoditelj Podruma Štrigova, kaže da je to priznanje barem dvostruko vrijedno jer ne samo da je osvojeno u žestokoj konkurenciji, već je došlo od prvih susjeda koji su nam uvijek malo fauš (jalni, kak i Međimurci ponekad):
- Slovenci su nas zvali na njihovo prvo međunarodno ocjenjivanje moslavca - šipona – furminta, i taj moslavac, koji ne samo da je državni prvak, proglašen je i šampionskim na toj izložbi vina. Sad, ne piše koje države je naš moslavac prvak, ali budući da je sve skupa bilo u Sloveniji sa sortom koju imamo mi, Slovenci i Mađari – onda smo valjda državni prvaci u tri države! No, šalu na stranu, zanimljivo je zapravo da je moslavac sorta koja se održala samo u našem kraju u Međimurju i ljutomersko-ormoškom vinogorju, a sljedeća je lokacija tek u Tokaju u Mađarskoj, gdje tu sortu zovu furmint i gdje se po posebnoj tehnologiji u aridnim uvjetima njeguju nadaleko poznati tokajci. Evo, sad se i vidi da nismo svi skupa bez veze tu sortu odabrali za županijsku marku vina, za naš pušipel, jer se može u boljim godinama pokazati nešto što nema cijela Europa, a ni cijeli svijet. Nitko je nema i s moslavcem-šiponom smo jedinstveni. Godine 2000., 2002. i 2003. su bile izuzetne za predikate šipona, a visoki predikat je tek najbolji kad odstoji 3 - 4 godine u boci u arhivi. Samo priželjkivati možemo da nam se takve godine što češće događaju, a mi se sad možemo pohvaliti da vino - šampiona i državnog prvaka imamo u ponudi naših vinoteka. (MB)

Međimurje postaje član asocijacije vinskih regija Europe

U Međimurskoj županiji u ponedjeljak je održan sastanak predstavnika Asocijacije vinskih regija Europe - AREV, i predstavnika Međimurske županije o učlanjenju Međimurske županije u ovu organizaciju. Asocijacija vinskih regija Europe je organizacija koja okuplja 70 regija članica iz 14 europskih država i promiče interese vinogradara i vinara.
AREV je osnovan 1994. godine kao nasljednica Konferencije vinskih regija Europe iz 1988. godine. Zamjenik župana Anđelko Horvat predstavio je Međimursku županiju posebno ističući specifičnost naših vinogradara koji, iako su mala obiteljska gospodarstva i na malim površinama, proizvode visokokvalitetna vina. Vinogradarsku kulturu potrebno je i dalje razvijati te je povezati s drugim turističkim potencijalima, kako bi se Međimurje na najbolji način prezentiralo u Europi i šire, a naravno, za to su sva iskustva dobrodošla.
Na vinski turizam u Međimurju više se osvrnuo Rudi Grula iz Turističke zajednice Međimurske županije, posebno na Međimursku cestu, kvalitetu usluge te sve dodatne sadržaje koji se nude, osim prodaje vina i degustacija.
Predsjednik Udruge vinogradara i vinara “Hortus Croatiae” Zdravko Dvanajščak predstavio je svoju udrugu koja provodi velik broj aktivnosti na području vinogradarstva i vinarstva, s ciljem razvoja vinske i vinogradarske kulture. Ujedno je i opisao najvažnije sorte vina, posebno ističući vino pušipel, prve zaštićene robne marke kvalitetnog bijelog vina iz međimurskog vinogorja.
Glavni tajnik AREV-a Jean Paul Angers i njegov zamjenik Dominique Janin napomenuli su da AREV predstavlja dobar način promicanja vinarstva i vinogradarstva na regionalnom nivou i u Europi. Poštivanje različitosti i tradicije svake vinske regije jedno je od načela ove organizacije.
Gosti su se u okviru svog posjeta Međimurju imati prilike upoznati s kvalitetom naših vina kod obitelji Cmrečnjak i Lovrec.

Izvor: 2902