Arhiva 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Mejaš je rušio šumu preko mog voćnjaka!

Prizor kakav je zatekla pri obilasku svog voćnjaka prije desetak dana Katarina Horvat Velko iz Donjeg Kraljevca ne viđa se doista svaki dan.
Na polju Prode sa sjeverne strane Hodošana Katarina je sa suprugom Daliborom podigla voćnjak na deset hektara nekad državnog zemljišta kojem je u posjed došla kao mlada poljoprivrednica, agronomkinja, s jasnim proizvodnim programom u natječajnoj proceduri provedenoj u Općini Donji Kraljevec, a potom i provjerenoj i ovjerenoj u resornom Ministarstvu.
Uz sjevernu ogradu voćnjaka prostire se šuma, ako se donjomeđimurski gustiš s nešto većih stabala može zvati pravom šumom, prema kojem i u koji uz voćnjak idu poljski puti.
KAKO JE KOMOTNO
No, mejaš je rušio šumu, odnosno, priređivao ogrjev i čini se da je bilo komotnije razgraditi 35 metara ograde, povaditi stupove i drveće rušiti na voćnjak, nego paziti tuđi posjed i malo se pomučiti u uređivanju pristupa po vlastitom zemljištu do željenih stabala za sječu... Uređeni teren voćnjaka, sudeći po tragovima, bio je pogodniji i za okretanje s tovarom.
Izdaleka, taj dio voćnjaka čini se nezasađenim, ali samo onima koji tu proizvodnju, kaže Katarina, ne poznaju:
- Bila sam prvo šokirana kad sam vidjela da je uklonjeno 35 metara ograde, da su se drva rušila na voćnjak, a taj dio mi je zapravo pod matičnjakom. Uništeno je petstotinjak matičnjaka s kojih se uzimaju izdanci za sadnju... Napravljeno je za petnaestak tisuća kuna štete... Zvala sam policiju, došli su na teren, izmjerili koliko je ograde uklonjeno i sve ostalo, pa tako i znam da je jedno (eventualno problematično za rušenje) stablo od ograde udaljeno bilo 18 metara! Zar je to namjerno napravljeno?! I da me barem netko zvao, pitao, zamolio za pomoć... Ne, niti glasa. Ja sad ne znam jesu li u voćnjak ušli zečevi koji mogu napraviti veliku štetu, jer razgrađeno je danima, a policija mi je utvrdila i tko je to napravio. Poučili su me: ja moram sama ili se dogovoriti ili podnijeti kaznenu prijavu.
NEHAJ ILI NAMJERA?
I doista, to što je napravljeno u voćnjaku Katarine Horvat Velko kvalificira se - prema informaciji iz ureda glasnogovornika Policijske uprave međimurske - kao “oštećenje tuđe stvari iz nehaja”, a za takvu kvalifikaciju djela policija dalje nije ovlaštena voditi postupak, već to mora - oštećenik.
Katarina je poslušala policajce i postupila po prvom dijelu savjeta, otišla je do mejaša (za koji ranije nije ni znala kako se zove) da bi se dogovorila, međutim:
- Čovjek nije htio ni razgovarati sa mnom... Bio je doma kad sam došla, ali nije ni izašao do mene, a njegova mama (pretpostavljam) svadljivo me pitala da - “kaj ja očem, jer to smo mi zeli njihovu hodošenjsku gmajnu”... Nikakve gmajne ja nisam nikome uzimala, a stvarno nisam navikla tako razgovarati ni s kim. Pristojno sam pitala tko će popraviti ogradu, pletivo je zamotano, nosive žice iskidane... Pa su nešto promucali da će popraviti - čim stignu!? Sad bih se ja još trebala ispričavati što ih uznemiravam pitanjima, a napravili su mi veliku štetu?! Zato sam odlučila - podnijet ću kaznenu prijavu i tražiti punu odštetu...
Marijan Belčić

Izvor: 3075