Arhiva 08.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

MI U STEČAJU: Stečajni upravitelj oštetio bivše radnike za 4,7 milijuna?

Protekle srijede u Domu sindikata održana je konferencija za novinare bivših radnika Međimurje-inženjeringa u stečaju na kojoj njihov predstavnik Krešimir Ivanek nije štedio stečajnog upravitelja Stanka Makara, stečajnog suca Željka Vukelića, ali ni sadašnjeg predstavnika radnika u stečaju, sindikalista Franju Veblea, Poreznu upravu...
- Nakon više od 15 mjeseci trajanja našeg stečaja, uvidjeli smo da stečajni upravitelj Stanko Makar uporno radi na štetu radnika i Porezne uprave te ostalih članova prvog višeg isplatnog reda, a sudac stečajnog postupka, i k tome još i predsjednik Trgovačkog suda Varaždin Željko Vukelić, ga podržava, rekao je u uvodu konferencije Ivanek.
Optužio je Makara za umanjenje plaća i putnih troškova radnicima, dok je sebi uredno obračunavao putne troškove za dolazak na posao u Strahoninec u kojem mu je sjedište firme, i to privatnim autom po cijeni od 2 kn po kilometru na relaciji Ludbreg - Čakovec. Budući da Makar vodi još nekoliko stečajnih postupaka (Trgocentar, Modeks...), izražena je sumnja da si je istovremeno i tamo naplaćivao putne troškove za dolazak na posao. Stečajnom upravitelju na dušu se stavlja i prodaja pet službenih automobila tvrtke, i to čak tri na prvoj javnoj dražbi, po početnim cijenama koje mu je dala Porezna uprava, a da na tu cijenu nije naplatio PDV, već ga je uplatio iz prodanog iznosa te tako prvi isplatni red oštetio za oko 38.000 kn. Kupci dva najskuplja automobila su predsjednik Nadzornog odbora firme u stečaju Mario Gradišer i predsjednik Skupštine dioničara te član Nadzornog odbora Marijan Reich koji su iste automobile i za vrijeme rada MI-a uredno vozili cijelo vrijeme, kao da su njihovo privatno vlasništvo.
Traže drugog
predstavnika
Prije godinu dana radnici su tražili promjenu svog predstavnika u Odboru vjerovnika. Tada je to bio Miroslav Molnar, pravni zastupnik SSSH-a, koji je sam dao ostavku, op.a.), što je sudac Željko Vukelić odbio, pa su se žalili Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu, ali preko istog tog suca. VTS je donio odluku da je žalba radnika osnovana, ali je Vukelić, ne čekajući odluku VTS-a, na preporuku druge, manje grupe radnika, koji sada rade u Čakovec projektu d.o.o. (potpise je skupljao direktor Ivica Zanjko) donio odluku o imenovanju drugog predstavnika radnika u Odbor vjerovnika. Na čuđenje radnika, stečajni sudac imenovao je Franju Veblea koji, kako tvrde radnici, s njima i Međimurje-inženjeringom nema baš ništa, osim što je prijatelj Ivici Zanjku i stečajnom upravitelju. Radnici tvrde da ih je u stečaju trebao zastupati regionalni predstavnik Sindikata graditeljstva Hrvatske, odnosno Mladen Zemljić.
Kakve se tajne kriju u sudskom spisu?
- Na traženje radnika da izvrše uvid u sudski spis u TS-u Varaždin, koji je inače moguć za sve zainteresirane osobe u postupku, sudac Željko Vukelić uskratio nam je pravo, s obrazloženjem da on odlučuje kada će i kome dati sudski spis na uvid. Nakon našeg pisanog zahtjeva za uvid u sudski spis, sudac nas je nazvao i odobrio nam isti, ali na uvidu je sudac sjeo s nama, stavio ruke na spis i uskratio nam uvid jer nismo znali objasniti što nas točno zanima. Ne znamo kakve se tajne kriju u sudskom spisu, ali očigledno ima nešto što radnici ne bi smjeli vidjeti. Na zadnjoj javnoj dražbi, održanoj 26. siječnja 2011., nakon što su rasprodane sve nekretnine i pokretnine vezane uz založno pravo, ostala je samo nekretnina u apartmanskom naselju Kumenat. Pošto je stečajni upravitelj Stanko Makar za sljedeću javnu dražbu predložio cijenu ispod trećine početne cijene, mi se nismo složili s time. Sudac Željko Vukelić donio je odluku da o tome raspravi Odbor vjerovnika te da se na odbor pozove i naš predstavnik Krešimir Ivanek. Odbor vjerovnika održan je bez Ivaneka jer je, iako je imao poziv, udaljen sa sjednice, uz obrazloženje stečajng upravitelja da je Ivanekovo prisustvo odboru samo preporuka u zapisniku.
Nakon sjednice smo doznali da je cijena zemljišta na moru snižena za 30 posto ispod trećine početne cijene, tj. na 170.000 kn, a da je protiv te odluke bila samo predstavnica Porezne uprave koja je predlagala 10 posto manju cijenu, žestio se Ivanek na konferenciji za novinare, uz najavu da će zbog napravljene štete radnici tražiti smjenu stečajnog upravitelja.
V.Trstenjak

Ksenija Špoljarić napravila krivi obračun
- Poručujemo Kseniji Špoljarić, stalnom sudskom vještaku za računovodstvo i financije te vlasnici tvrtke Biro plus d.o.o., da se konačno sama sa sobom dogovori o načinu isplate tri minimalne plaće. Naime, Ksenija Špoljarić nama je prošle godine obračunala i isplatila tri minimalne plaće dobivene od državne Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, što je u prosjeku iznosilo oko 5.200 kn. Nakon našeg ukazivanja na krivi obračun, ta ista gospođa tri minimalne plaće obračunala je i isplatila radnicima MTČ-a u stečaju u iznosu od oko 6.500 kn. Zbog nje smo ostali oštećeni za oko 1.300 kn, a da bi prikrili grešku, ona i Stanko Makar tu razliku isplatili su nam iz naših sredstava u prvom stupu. Da bi ispravili nastalu štetu, pojedini radnici predali su poreznu prijavu za 2010. godinu, ali bez IP obrasca na kojem se nalazila isplata te tri minimalne plaće jer nam ga stečajni upravitelj nije dostavio. Porezna uprava zadržala je krivo obračunat porez i ne želi ga vratiti u naš prvi stup potraživanja, rekao je Krešimir Ivanek. (vt)

Zašto je pokrenut stečaj MTC-a
- Stečajni je upravitelj bez pitanja radnika ili bilo koga iz prvog višeg stupa pokrenuo stečaj našeg dužnika Međimurskog trgovačkog centra (MTC-a) u Čakovcu i tako nam nanio “štetu” od oko 4,700.000 kn. Znamo da je to njegovo pravo, ali nije moralno. Mogli smo čekati i pregovarati s MTC-om o isplati duga još neko vrijeme te makar na rate dobiti dug od 4,747.452,69 kn, što je oko 2/3 potraživanja prvog stupa. Čudimo se kako stečaj nije pokrenula Splitska banka kojoj je MTC dužan 75,150.437,45 kn, a pokrećemo ga mi - sa 16 puta manjim potraživanjem. Inače, ukupan dug MTC-a je 80,647.480,62 kn i ne vjerujemo da će nakon Splitske banke nama ostati koja kuna. Očito je da stečajni upravitelj Stanko Makar nije bio zainteresiran s odugovlačenjem naplate potraživanja jer od toga nema pravo na nagradu kao od prodaje nekretnina, rekao je Krešo Ivanek. (vt)

Što radi Porezna uprava?
- Poreznoj smo upravi Čakovec prije deset mjeseci predali dopis u kojem izražavamo sumnju na utaju poreza i prijavu za neplaćanje doprinosa. Nakon deset mjeseci, nemamo nikakvu obavijest o poduzetim radnjama Porezne uprave. Ne znamo zašto to toliko traje kada smo u dopisu naveli skoro svu imovinu koju su posjedovali naši članovi Uprave, Ivica Zanjko i Ruža Bujan te predsjednik Nadzornog odbora Mario Gradišer i predsjednik Skupštine dioničkog društva Marijan Reich, a Porezna uprava ima sve podatke o primanjima koja su ostvarivali zadnjih desetak godina i koliko su poreza platili. Jedino što nismo prijavili je studiranje glume u SAD-u djeteta jednog od članova Uprave jer nismo znali koliko to iznosi. Danas je i to lako utvrditi jer smo na nivou države, u javnim medijima imali ogledan primjer. (vt)

Izvor: 2915