Arhiva 03.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Mladen Zemljić o krizi graditeljstva

O teškom stanju u međimurskom graditeljstvu, industrijskoj grani koja je desetljećima hranila Međimurje, napisane su ogromne količine tekstova i teško je, osim činjenice da je stanje svakim danom samo sve teže, bilo što drugo napisati. Mladen Zemljić, regionalni povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske, potvrđuje da je i ova je godina u građevini obilježena nedostatkom posla, manjkom investicija, cijenom radova ispod svake isplativosti.
- Ako želiš dobiti posao, moraš ići ispod cijene, a najgore od svega je što građevinari jedni drugima, smanjivanjem cijena, prave štetu, kaže Zemljić. Sve se to najviše prelama preko leđa radnika i kooperanata kojima se, da bi se mogla dati kakva-takva plaća vlastitim radnicima, ne plaća. Prvo su kod svih graditeljkih tvrtki “pale” stimulacije radnicima, smanjena su materijalna prava, smanjene su naknade za prijevoz, smanjen je terenski dodatak - sve da bi preživjeli na tržištu. Činjenica je da je građevinara previše za tako malo posla koliko se trenutno nudi. Najveći je problem nedostatak bilo kakvih javnih investicija, spominju se silne milijarde investicijskog ciklusa koji “čeka od Dubrovnika do Čakovca”, ali nikako da se pokrene. Ako toga ne bude, propast je neminovna, tvrdi Zemljić.
Na pitanje zašto, ako su radnici u tako lošem položaju, nema više štrajkova i industrijskih akcija - Zemljić odgovara da je u sadašnjoj situaciji puno smislenije pokušati postići nekakve sporazume, dogovore, a u slučaju da dođe do problema s isplatom plaća, poslodavac prije mora stati pred radnike i objasniti razloge te dogovoriti vremenske okvire isplate. U nekim tvrtkama to uspijeva, u nekima ne.
- Generalno je stanje u međimurskom graditeljstvu vrlo loše, na granici potpunog sloma, tek je nešto bolje po tvrtkama koje se bave niskogradnjom (Tegra, Pavlic - asfalt - beton...) Te tvrtke trenutno imaju jako puno posla, ali pod uvjetima “uzmi ili ostavi”. Puno rade s jako kratkim rokovima.
Na aktualno sklapanje predstečajnih nagodbi, što je postalo prava “moda”, Zemljić gleda prilično skeptično:
- I u predstečajnim se nagodbama pokazuju također veliki problemi, a ove koje su gotove izgleda da su samo produženje agonije. Čini se da ministar financija, odnosno Vlada, predstečajnim nagodbama samo kupuju vrijeme i odgađaju neminovno. Zasada je od većih graditelja predstečajnu nagodbu riješio Međimurje beton, TEAM je u predstečaju, Euro-beton je u predstečaju... U cijeloj toj situaciji oko predstečajeva na kraju će ponovo deblji kraj izvući radnici, bez obzira što su u prioritetu isplate. Radnik za vrijeme predstečaja ne može pokrenuti ovrhu, mora čekati kraj postupka. Zbog mnoštva tvrtki u predstečaju, sada to ne traje više 60, ili 120 dana, nego dva, tri mjeseca duže.
I kad konačno na trgovačkom sudu sve bude riješeno, tvrtke koje svoj spas, onako prezadužene, vide u dobivanju kredita, moraju se prvo dokazati, za što treba tri do šest mjeseci... a radnici svo to vrijeme moraju čekati. To je začaran krug. Na žalost, ne vidim izlaz iz toga, ohrabruju jedino brojni natječaji koji se u zadnje vrijeme pojavljuju za gradnju na moru. Samo da i to ne bude ispod cijene, tek toliko da se radi, rekao je Zemljić.
V.Trstenjak

Izvor: 3049