Arhiva 08.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Mljekari se mogu pokriti tek s 4,09 kn za litru!

Pravi rat s proizvođačima mlijeka otvorilo je početkom prosinca prošle godine gospodarsko interesno udruženje Croatiastočar (sasvim obično društvo s ograničenom odgovornošću, dakle poduzeće koje imaju otkupljivači mlijeka u Hrvatskoj, a ne institucija države ili slično) obaviješću upućenom u Ministarstvo poljoprivrede u Hrvatsku poljoprivrednu agenciju, Hrvatskom savezu udruga proizvođača mlijeka, Udruzi velikih mliječnih farmi Mliko, Udruzi uzgajivača Holstein goveda te Udruzi uzgajivača simentalskog goveda da će u prvom kvartalu 2012. godine doći do usklađivanja hrvatskog mljekarskog sektora, onom u Europskoj uniji, uvođenjem tržišnog izračuna otkupnih cijena mlijeka.
Iz kruga otkupljivača Croatiastočara prvi je s konkretnim potezom istrčao Dukat, a i s njim interesno povezane mljekare sustava Lactalis, s najavom da će sniziti mljekarima već sada jedva podnošljivu cijenu mlijeka od 2,7 na 2,1 kunu za mlijeko standardne kakvoće, odnosno plaćati 2,3 kune za mlijeko visoke kvalitete, kakvo se otkupljuje. Punih mjesec dana za Igora Rešetara iz Kuršanca, predsjednika Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka i Udruge proizvođača mlijeka Međimurja, to je značilo neprekidno sastančenje, što na razini rukovodstva Saveza, što s ministrima, s bivšim ministrom Petrom Čobankovićem s kojim se počelo razgovarati o nizu problema, ne samo o otkupnoj cijeni, te s novoizabranim ministrom Tihomirom Jakovinom koji je – privremeno makar – smirio situaciju i sukob farmera s otkupljivačima.
I. Rešetar, naime, kaže da su mljekari jasno suprotstavili svoje zahtjeve jednostranom potezu Dukata i s njim solidariziranih mljekara:
- Više od dvije stotine proizvođača mlijeka iz Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije okupilo se u Križevcima - sjedištu našeg saveza, i pažljivo smo razmotrili novonastalo stanje.
Mi tražimo 4,09 kuna za litru mlijeka i možemo to jasno argumentirati izračunom naših ulaznih troškova, a poptuno je iluzorno očekivati da bi mljekari pristali na Dukatovo smanjenje cijene na 2,3 kune. To je četrdesetak lipa manje od cijene za litru mlijeka standardne kakvoće s 3,2 % mliječne masti i 2,8 posto bjelančevina, a ni ta nam cijena ne pokriva više proizvodne troškove. Takvo srozavanje cijene pokušava se nametnuti jer smo izloženi nelojalnoj konkurenciji uvezenog drugorazrednog mlijeka i prerađevina...
Mi na to nećemo pristati, spremni smo na svaku žrtvu u obrani svojih interesa i prava, pa bude li trebalo, i na prestanak isporuke mlijeka. Imamo čak 90 posto mlijeka iznad prosjeka europske kakvoće, država je uložila izniman novac u razvoj mljekarstva i rezultate tog razvoja neće otimati strani vlasnici mljekara koji nisu ništa uložili u taj sektor...
Za područje Međimurja, gdje su otkupljivači Vindija, Hamer i Bohnec, zasada nema najava da namjeravaju napraviti što je napravio Dukat jer – kako su mljekari izračunali – po Dukatovoj cijeni, svi bi godišnje trebali raditi barem dva mjeseca besplatno i sami platiti trošak proizvodnje za ta dva mjeseca!
Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede u utorak, 31. siječnja Stručni savjet za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka zaključio je da jednostrane odluke vezane za određivanje otkupne cijene mlijeka nisu preporučljive, a uz posredovanje ministra Tihomira Jakovine, njegove zamjenice Snježane Španjol i pomoćnice Vesne Gantner Kuterovac, dogovoreno je da Promemorija o otkupnoj cijeni mlijeka u RH (prema kojoj se otkupna cijena određuje na temelju prosjeka otkupnih cijena mlijeka u članicama EU u prethodna tri mjeseca) ostaje i dalje na snazi do konačnog dogovora.
Za postizanje tog dogovora ministar T. Jakovina dao je okvir prerađivačima i proizvođačima od 30 dana. U tom roku moraju dostaviti svoje pisane prijedloge i argumente za problematiku otkupne cijene mlijeka, no, zakazan je i sastanak s predstavnicima trgovačkih lanaca.
To ipak ne znači da se i mljekari neće uključiti u aktivnosti Stožera za obranu poljoprivrede te krenuti u prosvjede čak i dan ranije jer, osim otkupne cijene mlijeka, otvoreno je još niz pitanja. Među njima, i pitanje dodjele izvoznih brojeva onima koji svoje vrhunsko mlijeko, plaćeno u EU po 36 do 41 eurocent, ne žele tu prodavati po bagatelne 2,3 kune.
M.Belčić

Izvor: 2963