Arhiva 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Na mjesnom groblju u Podbrestu oskvrnuta dva groba

Podsjećanje na posebno ružnu stranu kriznih vremena stiže iz Podbresta – nepoznati počinitelj (ili njih više) u razdoblju od 6. do 13. ožujka oštetio je dva groba na mjesnom groblju. Na grobnici nepoznatog vlasnika pomaknuo je nadgrobnu ploču, ušao u grobnicu i oštetio lijes. Potom je na drugoj grobnici, vlasništvo obitelji iz Podbresta, pomaknuo nadgrobnu ploču i iskopao zemlju iz groba do razine lijesa.
Zaprepašteni smo i zgroženi - rekla nam je Katarina Cirkvenčić, unuka i praunuka pokopanih u ovom drugom grobu.
Oštećenje je primijetila jedna susjeda, ali je to što je ploča bila pomaknuta protumačila kao znak da je netko umro, pa će skoro biti ukop. O tome je pitala susjeda, rođaka Cirkvenčićevih, a on je Cirkvenčiće upozorio da se nešto čudno dogodilo. Katarina kaže:
- Kad smo došli do grobnice, vidjeli smo da je ploča pomaknuta, a zemlja je bila izvađena do dubine od metar i pol, gotovo do kostiju, jer je lijes već istrulio, ali su one ipak ostale pokrivene zemljom. Odmah smo pozvali policiju. Ovaj tko je to učinio kopao, je prema glavi, tako da je izgledalo kao da je tražio nešto vrijedno. Ali to je besmisleno, u grobu nema nikakvih vrijednosti.
Na to da je pljačka motiv (klimav, odnosno izraz gluposti počinitelja, ali njemu se činio kao dobar razlog) ukazuje izbor drugog groba. On je star oko 150 godina i već zapušten, a nije blizu groba Cirkvenčićevih. Prema oskudnim podacima do kojih je policija došla u Općini Orehovica, čini se da je pripadao nekoj plemenitaškoj i/ili bogataškoj mađarskoj obitelji, ali se ne zna kojoj. Pisani trag o tome je izgubljen, natpis na nadgrobnom kamenu uklonio je zub vremena. Priča da je tu zakopan netko tko je bio važan, a i bogat, dio je i predanja u mjestu. Da je pokojnik doista bio znatno imućniji od svojih susjeda, pokazuje i to što je pokopan u metalnom lijesu. Još nešto govori da je počinitelj vjerovao da će mu se divljaštvo isplatiti - ovaj grob je već bio otvoren, a lijes oštećen, u srpnju prošle godine. Glasnogovornik Policijske uprave međimurske Zdravko Kolarić kaže:
- Ni u jednom od dva groba nije bilo vrijednosti, a ni nekih naznaka za to, ali je počinitelj možda mislio drukčije.
Možda je “inspiraciju” dobio i nedavnim slučajem iz Osijeka u kojem su grobove pljačkali gradski grobari - još jedno podsjećanje na duh vremena u kojem živimo. Pronađe li policija počinitelja, predat će protiv njega kaznenu prijavu zbog “remećenja mira pokojnika”.(dk)
Snimio D. Lesar

Izvor: 3021