Arhiva 30.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Nakon dvije godine prva misa u Crkvi sv. Jurja na Bregu

Nedjelja je bila svečan dan za cijelu Župu svetog Jurja na Bregu. Nakon dvije i pol godine, služena je misa u crkvi koja je još uvijek u obnovi, a predvodio ju je varaždinski biskup Josip Mrzljak. Toranj Crkve sv. Jurja ponovo je podignut i prepoznatljiv na horizontu nakon rušenja 4. lipnja 2008. godine. Crkva je dograđena, a tragovi urušavanja svakog dana sve manje vidljivi.
Služenju mise u crkvi kojoj još uvijek predstoji uređenje i opremanje interijera, pozicioniranje inventara i oslikavanje zidova svjedočilo je stotine vjernika koji su i pred vratima crkve pomno slušali biskupove riječi.
- Ovo je Božić prije Božića. Ponovo smo okupljeni u Crkvi svetog Jurja kako bismo je zajedno blagoslovili - rekao je biskup upućujući zahvale svima koji su pomogli i pomažu obnovu. Netom prije služenja mise biskupu je na dar uručena replika slike čudotvorne Majke Božje Lauretanske.
Župljane je u misu uveo župnik Ivica Puškadija nakon što je iz župnog dvora pristigla procesija u kojoj su sudjelovali svećenici okolnih župa i dekanata, članovi Zrinske garde Čakovec i djeca odjevena u narodne nošnje.
Nošena je tom prilikom upravo slika čudotvorne Majke Božje Lauretanske koja je za urušavanja crkve 2008. godine ostala neoštećena.
- Ministarstvo kulture za radove na sanaciji i rekonstrukciji crkve izdvojilo je 7 milijuna kuna iz državnog proračuna, što je omogućilo da u božićno vrijeme crkva bude na raspolaganju vjernicima. Radovi će biti nastavljeni 10. siječnja i to nas raduje.
Pomake vidimo svakodnevno, što je i vjernicima od velikog značaja - rekao je novinarima bisup Mrzljak prije procesije, dok je samoj misi prisustvovao i župan Ivica Perhoč. Žene okupljene u lokalnim udrugama pripravila su domaće kolače i klipiće i ponudile ih sumještanima na kušanje.
Polnoćka
Na Badnjak će se u Crkvi sv. Jurja služiti misa polnoćka. Župnik Puškadija najavljuje postavljanje jaslica koje spadaju među najstarije u Međimurju.
- Župljani i svi koje to interesira moći će razgledati jaslice svaki dan između 8 i 12 te 15 i 17 sati. U to će vrijeme crkva biti otvorena vjernicima pošto radovi počinju 10. siječnja, pa koristimo priliku da je vide oni koji to žele - kaže za list Međimurje župnik Ivica Puškadija.
Na svetog Stjepana, u 17 sati u crkvi će biti održan Božićni koncert župnih pjevačkih zborova. Nastupit će crkveni zborovi - mješoviti zbor te dječji i zbor mladih.
A. Ličanin

Izvor: 2905