Arhiva 03.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

NEDELIŠĆE: Plin opet ubio!

U četvrtak se u Nedelišću dogodila još jedna tragedija, po svoj prilici izazvana trovanjem plinom. U svom domu u Prvomajskoj ulici 5, u Nedelišću život je izgubio Josip Vrbanec, star 51 godinu. Njegovo beživotno tijelo, ali pored njega i njegovu suprugu Gabrijelu, na rubu svijesti, u kupaonici njihove obiteljske kuće u petak, oko 11 sati pronašao je prijatelj M.V. i odmah alarmirao policiju.
- Došao sam pogledati što je s Gabrijelom, već drugi dan nije se javila na posao, a s mojom je suprugom kolegica u čakovečkom Jelenu, pa su mene zamolili da dođem tu. On je bio u invalidskoj mirovini, zbog problema s nogom, nekad je radio u Vajdi – rekao nam je M.V.
Na mjesto tragedije ubrzo je stigla i ekipa Hitne medicinske pomoći koja je Gabrijelu Vrbanec u teškom šoku, a zacijelo također pod intoksicirajućim utjecajem plinova, odvezla u čakovečku Bolnicu. Tamo joj je pružena liječnička pomoć, a zadržana je i na liječenju. Mrtvozornik je pri očevidu utvrdio da je Josip preminuo najmanje 24 sata prije nego ga je prijatelj našao. Obdukcija nad njegovim tijelom, provedena u subotu, potvrdila je sumnju da je uzrok njegove smrti trovanje ugljičnim monoksidom. Ova nesreća jedna je od niza koje su se prošle i početkom ove godine dogodile u Međimurju. Jedna je u Čakovcu završila tragedijom koja se dogodila koncem studenoga. Tada je zbog trovanja ugljičnim monoksidom, također u svojoj kupaonici, život izgubila 34-godišnja žena. U dva su navrata, prvo početkom svibnja, a onda i pred Božić, fatalni ishodi tek zamalo izbjegnuti. Jedna se slična nesreća dogodila nedavno i u Pribislavcu. U oba čakovečka slučaja trovanja ugljičnim monoksidom jedna je okolnost bila zajednička tragediji u Nedelišću, a i onoj u Čakovcu – mjesto nesreće bila je kupaonica.
No, u slučaju u Nedelišću na djelu je bila i okrutna igra sudbine. Ovo nije prva ovakva tragedija koja je pogodila dom obitelji Vrbanec. Pred sedam je godina na istom mjestu, u kupaonici kuće, život trovanjem ugljičnim monoksidom izgubio Mario Rogin, Gabrijelin sin iz prvog braka, star sedamnaest godina, učenik TIOŠ-a. Njegova majka i polubrat našli su ga u kupaonici nakon što su se vratili kući iz posjeta Josipu u bolnici.
Potvrdi li se da je i u ovom slučaju uzrok smrti u nekoj tehničkoj neispravnosti, bit će to najgore moguće upozorenje na važnost suradnje građana s ovlašetnim serviserima plinskih trošila, a i dimnjačarima. U dom obitelji Vrbanec ubrzo nakon dojave o tragediji došli su i djelatnici Međimurje plina, ali nisu utvrdili postojanje ugljičnog moniksida u kupaonici ili drugim prostorijama, a ni neispravnost instalacija. Prva okolnost je neobična - u pravilu, uz trovanja ugljičnim monoksidom, mjerenjem se utvrđuje određena koncentracija otrovnog plina. U ovom se slučaju rezultat mjerenja vjerojatno može objasniti činjenicom da su od vremena trovanja do trenutka mjerenja prošla i više od 24 sata. To što u prvom pregledu nije utvrđena neka tehnička neispravnost tražit će dodatna vještačenja. Što god ona pokažu, stoji upozorenje da s plinom treba postupati krajnje oprezno – u pitanju je životna opasnost.(dk)
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 2862