Arhiva 10.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Nevolje obitelji Novak i Barila s Romima u Pribislavcu

U prošlotjednom izdanju lista Međimurje javljali smo o ozljedama koje je zadobila Rozina Novak iz Pribislavca koju su u njezinom dvorištu kamenjem gađali maloljetni Romi iz obližnjeg romskog dijela naselja. Zajedno s njom, obratila su nam se i njezina djeca Gordana, Snježana i Josip te zetovi Zlatko Barila i Tomislav Hižman. Ogorčeni krajnjom neugodom kojoj su izloženi, požalili su se i na sustav za koji smatraju da im ne nudi rješenja.
- Došli smo do faze u kojoj ne smijemo na vlastiti grunt. Dvoje nas dolazi kositi travu jer, kad je netko sam, onda Romi napadaju. Nije problem u Romima, nego u našima koji nas ne štite. Napadaju nas jedni te isti, iz nekoliko koliba koje su blizu našeg posjeda. Zar država njima doista ne može ništa? I obližnju kuću obitelji Šipek demolirali su jer u njoj više nitko ne živi. Odnose sve što mogu. Sad skidaju krov s kuće, a štokova, vrata i štekera odavno nema. Čak su i komad zida odnijeli - pričaju nam Gordana i Zlatko Barila koji su više puta pozivali policiju zbog ometanja posjeda, prijetnji i kamenovanja kojem je bila izložena Rozina Novak. Ne mire se sa situacijom i pozivaju se na sustav koji je gluh na njihove vapaje.
- Pisala sam i saborskim zastupnicima. Obrazložila sam događanja i istaknula da si ne možemo pomoći jer nas napadaju maloljetnici. Mi bismo pokrenuli građansku parnicu, ali ne možemo jer se uvijek radi o djeci. Djeci koja pljuju, prijete i bacaju kamenje na nas i našu kuću - kaže Gordana Barila.
Policija radi svoj dio
posla, ali...
Policijskoj upravi međimurskoj obratili smo se s pitanjem o broju prijava koje su zbog svega navedenog primili. Zanimao nas je period od 2011. godine naovamo jer je to vrijeme za koje naši sugovornici kažu da su izloženi utjecaju maloljetnika iz obližnjeg romskog naselja. Glasnogovornik PUM-a Zdravko Kolarić odgovorio nam je sljedeće:
- Policijska uprava međimurska tijekom 2011., 2012. i 2013. godine od Rozine Novak, njezine kćeri Gordane Barile ili zeta Zlatka Barile zaprimila je ukupno 29 dojava koje su se odnosile na različite događaje, a najčešće je u pitanju bilo bacanje kamenja djece iz susjedne ulice u dvorište kuće na navedenoj adresi.
Policija je kod svake dojave izašla na mjesto događaja, utvrdila činjenice i kvalificirala događaj te u slučajevima u kojima su zato bili ispunjeni uvjeti protiv počinitelja poduzela adekvatne mjere - kaže Kolarić. U PUM-u ističu da se u jednom slučaju prijave radilo o teškoj krađi koju su počinila tri maloljetnika protiv kojih je podnijeta kaznena prijava općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu. Kolarić tu dodaje:
- U slučajevima u kojima se radilo o krađi kod koje je vrijednost ukradene stvari mala, svaki put kad su počinitelji utvrđeni, oštećena je bila s tim upoznata. No, kako se radilo o djeci, nisu joj ustupljeni podaci radi pokretanja progona privatnom tužbom, već je, sukladno zakonu, o tome dostavljeno posebno izvješće općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu i obavijest Centru za socijalnu skrb radi poduzimanja mjera prema djeci i njihovim roditeljima - zaključuje Zdravko Kolarić. Također, općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu u veljači ove godine dostavljeno je posebno izvješće u kojem su izneseni svi događaji u kojima su djeca bacala kamenje na kuću i dvorište Rozine Novak tijekom 2012. i početkom 2013. godine.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3050