Arhiva 27.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Noć knjige u Knjižnici i čitaonici Goričan

Manifestacija Noć knjige kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju i obilježava Svjetski dan autora i autorskih prava prigodno je osmišljena 23. travnja 2015. godine u Knjižnici i čitaonici Goričan. Kako se dan ranije, 22. travnja obilježava i Dan hrvatske knjige, ova dva važna datuma povezuju se u jedinstvenu manifestaciju u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva. Povodom Noći knjige, knjižare i knjižnice, škole, javni prostori i ustanove na širem području Republike Hrvatske postaju mjesto odvijanja raznovrsnog i širokoj publici zanimljivog programa koji traje od 18 sati do 1 sat iza ponoći. U noći punoj čarolije stvaranja i radosti čitanja knjige sudjelovali su učenici nižih i viših razreda Osnovne škole Goričan s učiteljicom (privremenom knjižničarkom) Jelenom Sokač te svi ostali zainteresirani za ovakvu vrstu kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Cjelokupni program Noći knjige, koji je trajao od 18:00 do 00:00 sati osmislile su knjižničarke Knjižnice i čitaonice Goričan Sanja Glavak i Jadranka Ivanović te školska knjižničarka Jelena Sokač.

 

Manifestacija je započela u 18:00 sati predajom prikupljenih slikovnica Ambulanti opće medicine Goričan provedenom akcijom koja je započela 23. veljače ove godine. Cilj akcije bio je potaknuti djecu i njihove roditelje na darivanje pročitanih slikovnica kako bi se probudila želja i ljubav prema čitanju. U ovoj hvalevrijednoj akciji prikupljeno je 86 slikovnica koje su knjižničarke Knjižnice ovom prigodom darovale Ambulanti. U 18:30 sati učenici nižih razreda glumili su likove, događaje, teme i naslove pročitanih slikovnica te ih prenosili samo pokretima i mimikom, a bez upotrebe riječi u „Igri pantomime“. Bila je to prava predstava domišljatih glumaca, a gledatelji su se nadmetali u pogađanju i navijanju. Knjižnicom je odzvanjao smijeh i veselje jer trebalo je prepoznati naslove, likove i događaje iz slikovnica: Juha od bundeve, Puž Slavek u polju suncokreta, Grga Čvarak, Nezadovoljna bubamara i  Figaro, mačak koji je hrkao. Nakon igre, učenici su se kratko osvježili pićem i grickalicama te puni dojmova uz smijeh i oduševljenje krenuli svojim kućama.

 

Sat vremena kasnije, u 19:30 sati učenici viših razreda OŠ pokazali su svoje znanje u poznavanju naslovnica lektirnih knjiga. Svaki razred činio je jedan tim. Potraga za točnim naslovima i autorima ponuđenih knjiga bila je i više nego zanimljiva. Neki su naslovi prema naslovnici bili očiti i poznati, no oko nekih se vodila borba do samoga kraja. Ovo je natjecanje bilo samo uvertira u ono što je uslijedilo. U 20:00 sati započeo je kviz „Tko će prvi“ u kojem su se također natjecali učenici viših razreda no ovaj su put pojedinačno pokazivali i dokazivali svoje znanje dajući odgovore na postavljena pitanja. Paralelno s kvizom igrale su se društvene igre (Twister, Tik tak bum, Uno, 5 sekundi, Čovječe ne ljuti se) pa su tako jedni muku mučili s teškim pitanjima iz kviza, a drugi se zabavljali igrajući neku od igara. Uz odličnu atmosferu, grickalice i sok zabavi nije bilo kraja.

 

Nešto prije 22:00 sata u multimedijalnoj dvorani koja se nalazi u sklopu Knjižnice svatko je zauzeo svoje sjedeće mjesto, vrećicu s kokicama i počeo je film „Pepeljuga“ (remek djelo iz pedesetih godina) koji je premijerno u Hrvatskoj prikazan 12. ožujka ove godine. U ponoć, umorni ali oduševljeni manifestacijom i programom Noći knjige učenici su otišli svojim kućama te poručili kako se svakako vidimo i sljedeće godine. A nama knjižničarkama ne preostaje ništa drugo nego već sada prionuti na posao i osmišljavanje isto tako uzbudljivog i zanimljivog programa za Noć knjige 2016. godine.

 

Iz Knjižnice i čitaonice Goričan

Izvor: 3131